Steeds valse meldingen over novel Coronavirus

6 February 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 06 februari 2020 – Op woensdag 5 februari kreeg het ministerie van Volksgezondheid de melding binnen dat vermoedelijk een groep reizigers recentelijk uit China naar Suriname is afgereisd via een onbekende route. De groep verbleef naar zeggen enkele dagen op twee locaties in Paramaribo-Noord. Het ministerie heeft meteen volgens het plan van aanpak gehandeld en heeft het quick-response team met ondersteuning van het Korps Politie Suriname erop afgestuurd voor onderzoek. Echter, het bleek voor de zoveelste keer wederom om loosalarm te gaan.

Het quick-response team heeft deze gebouwen grondig geïnspecteerd en er zijn gesprekken gevoerd met de eigenaren, het personeel, de wachters en mensen in de directe omgeving. Het quick-response team heeft geconstateerd dat beide gebouwen verlaten waren. Bovendien was er absoluut geen indicatie dat op de locaties personen verbleven of in de afgelopen tijd hadden vertoefd. Na het onderzoek heeft het quick-response team geconcludeerd dat de melding niet op waarheid berustte.

Volksgezondheid benadrukt dat tot op heden er geen officiële meldingen van besmetting met het nieuwe        virus zijn in ons land. Het ministerie stelt dat elke  melding serieus afgehandeld wordt en        doet het verzoek aan de gemeenschap om alleen serieuze meldingen door te geven.      Dit, omdat een melding met alle zorg en efficiëntie afgehandeld wordt. De nodige middelen en het personeel worden in werking gezet bij zo een onderzoek dat ook tijdrovend is. Daarnaast wordt de gemeenschap onnodig geconfronteerd            en opgeschrikt met angsten en onrust.

Het ministerie roept de bevolking op om te allen tijde alert te blijven en de nodige preventiemaatregelen te treffen zoals het wassen van handen met water en zeep, het ontsmetten van de handen met hand sanitizer die meer dan 60% alcohol bevat, bij het hoesten en/of niezen gebruik te maken van wegwerptissue of dit te doen in de elleboogplooi en nauw contact te vermijden met mensen die griepachtige symptomen vertonen. Heeft u griepverschijnselen en heeft u een reisgeschiedenis uit de risicogebieden van minder dan 14 dagen? Bel 178!

De directeur van Volksgezondheid Drs. Cleopatra Jessurun

-NATIONAAL INFORMATIE INSTITUUT-