Trump: Verenigde Staten hebben Al Qaeda-leider in Jemen gedood

7 February 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 07 februari 2020 -De Verenigde Staten hebben de leider van Jemenitische tak van de terroristische organisatie Al Qaeda gedood, meldt de Amerikaanse president Donald Trump in de nacht van donderdag op vrijdag (Nederlandse tijd) in een verklaring.

Qassim Al Rimi is vermoedelijk omgebracht bij een luchtaanval in Jemen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie had eerder 10 miljoen dollar (zo’n 9,1 miljoen euro) uitgeloofd voor de gouden tip die de leider van Al Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) zou opleveren.

Trump schrijft dat Al Qaeda in Jemen “onredelijk veel geweld tegen de lokale bevolking inzette”. Volgens de Amerikaanse president is met Al Rimi’s dood de invloed van de terroristische organisatie ingeperkt en “een nieuwe stap naar de eliminatie van Al Qaeda” gezet.

De 41-jarige Al Rimi gold als een van de belangrijkste mannen binnen het Al Qaeda-netwerk. Hij werkte eerder onder het regime van Osama Bin Laden en riep moslims wereldwijd meermaals op om tegen Amerikanen en Europeanen gerichte aanslagen te plegen.

Een aanslag op een vliegbasis van de Amerikaanse marine in de staat Florida werd vorig jaar nog door Al Rimi opgeëist. Een Saoedische student schoot toen drie Amerikaanse militairen dood.

Eerdere poging om Al Rimi uit te schakelen mislukte

In 2017 probeerden de Amerikanen Al Rimi ook al eens uit te schakelen, maar die operatie mislukte. Een militair van de speciale eenheid Navy SEALs kwam toen in Jemen om het leven, schreef The New York Times eerder.

De succesvolle operatie volgt bijna vijf jaar nadat de VS de voormalige leider van de Jemenitische tak uitschakelde. In 2015 kwamen Amerikaanse troepen Nasser Al Wuhayshi op het spoor, waarna hij werd gedood. Al Rimi werd toen doorgeschoven naar het hoofd van de organisatie.

– NU.nl / Beeld: Amerikaanse ministerie van Justitie-