Boodschap directeur IICA in verband met COVID-19 uitbraak

25 March 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 25 maart 2020 – De directeur van het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA), Manuel Otero, heeft in het kader van de uitbraak van het COVID-19 virus een boodschap uitgebracht naar de lidstaten van de IICA. Gezien Suriname, met name het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij een nauwe en goede samenwerking heeft met de IICA, willen wij deze boodschap met de gemeenschap delen.

We zijn getuige van de verspreiding van een nieuwe pandemie in de 21ste eeuw. Nu minder dan vier maanden sinds de eerste uitbarsting, is de wereld op zijn kop. We hebben nog geen idee hoe het leven er over een paar maanden uit zal zien, wanneer deze dramatische gebeurtenis voorbij is. Deze situatie heeft een grotere impact op economieën die afhankelijk zijn van één sector, zoals: toerisme, aardolie of agrarische grondstoffen. Een structurele maatregel voor de lange termijn is diversificatie. De voedselvoorziening kan in gevaar komen, vooral in landen met een extreem hoog handelstekort in de landbouw. De situatie vraagt ​​om voedselzekerheid strategieën en meer inspanningen om de zelfvoorziening te vergroten. We moeten de rol van familieboeren herzien, die in bijna 60% van de voedselbehoefte op het halfrond voorziet.

Deze situatie vereist dat we ons concentreren op beleid dat producenten ten goede komt, met nadruk op gebieden als samenwerking, voorlichtingsdiensten, toegang tot technologie en landbouwverzekeringen. De nieuwe generatie ziekten en plagen die gewassen en dieren treffen, zoals: Fusarium op bananen, sprinkhanen en Afrikaanse varkenspest, creëert de behoefte aan geavanceerde bewaking en quarantainediensten in de landbouw, om zo op adequate wijze te kunnen inspelen.

We moeten steeds strenger zijn in het beheersen van het willekeurige gebruik van bepaalde landbouwchemicaliën. Het welzijn en de voedselzekerheid van onze mensen staan ​​op het spel, wat betekent dat we de wereldorde moeten handhaven zoals we die kennen. Deze situatie maakt de levering van effectieve en technische samenwerking noodzakelijk. Alleen op deze wijze zullen we eruit komen en het hoofd kunnen bieden aan uitdagingen en de voedselzekerheid en voedselveiligheid kunnen garanderen.

-NII-