Granman Saamaka attendeert stam op maatregelen tegen Covid-19

29 March 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 29 maart 2020 – “Vermijd handen schudden en laat het omhelzen voorlopig achterwege. Zo helpt u voorkomen dat dit virus overgaat van persoon tot persoon. Raak uw gezicht zo min mogelijk aan en was uw handen zoveel mogelijk,” aldus granman Albert Aboikoni, het grootopperhoofd van de stam der Saamaka. Vanuit zijn residentie te Asidonhopo heeft hij een audioboodschap uitgestuurd naar alle Saamaka-dorpshoofden en hun dorpelingen. Hij legt de dorpelingen uit hoe ernstig het Covid-19 virus is, hoe het zich verspreid en hoe besmetting kan worden voorkomen. De stamleider heeft het totale Saamaka-volk opgeroepen de officiële berichten te blijven volgen en de richtlijnen vanuit de autoriteiten in Paramaribo op te volgen.
De granman heeft leden van zijn stam in hun eigen taal opgeroepen niet in groepen bij elkaar te komen en zo gevolg te geven aan het samenscholingsverbod dat overheden wereldwijd hebben uitgevaardigd. Hij noemde onder meer drukke overlijdensrituelen, rouwzittingen, feest- en dansgelegenheden en openbaar vervoer als plekken met een verhoogd besmettingsrisico. “Blijft u thuis, verlaat u uw dorp niet als het niet uit noodzaak is, en ga vooral niet naar Paramaribo”, aldus Aboikoni. Hij vraagt de Saamaka-gemeenschap gebruik te maken van telefonie om elkaar te spreken in plaats van in krutu’s bijeen te komen of elkaar op te zoeken. De stamleider vraagt de Saamaka-gemeenschap om eensgezind alles te doen om de ziekte buiten de deur te houden. Hij drukt zijn mensen op het hart om de sociale afstand van twee meter tot elkander te handhaven.
De granman begrijpt dat vanwege het reisverbod van en naar het binnenland en de sluiting van veel handelszaken, er een tekort kan optreden in voeding en andere noodzakelijke producten. Hij stelt de Saamaka-gemeenschap gerust dat de overheid op zoek is naar mogelijkheden hoe de binnenlandbewoners te voorzien. Hoewel er geen sprake is van een ‘belofte’ vertrouwt hij erop dat de regering een oplossing zal vinden voor de dreigende tekorten.

-NII-