Regering maakt zich klaar voor binnenhalen 2100 ampullen tegen COVID-19

24 March 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 24 maart 2020 – De Surinaamse regering is bezig voorbereidingen te treffen om 2100 ampullen Interferon alfa-2b uit Cuba binnen te halen. Dit heeft Rick Kromodihardjo, directeur van het Staatsziekenfonds, tijdens de dagelijkse persconferentie van het Covid-19-managementteam op 23 maart 2020 kenbaar gemaakt.

Tot nu toe heeft deze medicatie meer dan vijftienhonderd patiënten genezen van COVID-19. Het is één van de dertig middelen die door de Chinese National Health Commission is uitgekozen om COVID-19 aan te elimineren. Kromohardjo heeft verder aangegeven dat het medicijn er komt voor het geval er behoefte aan zal zijn.

De SZF-directeur gaf aan dat iemand die besmet is en in redelijk goede conditie verkeerd vijf tot tien ampullen gebruikt en voor iemand die er slecht aan toe is, zullen tien tot twintig nodig zijn. Op basis daarvan zegt de SZF-directeur dat 2.100 ampullen voldoende zullen zijn honderd tot tweehonderd patiënten. De ampullen zullen worden ingevlogen door Fly Allways.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft benadrukt dat er een grote vraag is naar het medicijn. Minister Elias heeft vervolgens aangegeven dat Cuba “nu compleet is uitverkocht”. Hij maakte verder kenbaar dat op 5 april de ‘proeforder’ in Suriname zal arriveren. Vervolgens zal na evaluatie besloten worden over de grote bestelling.

-NII-