Staatsolie met obligatie van US$ 195 miljoen naar de internationale kapitaalmarkt

23 March 2020

In: Nieuws
Comments: 0

MAANDAG 23 MAART 2020-Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft op 23 maart 2020 US$ 195 miljoen aan obligaties uitgegeven in Suriname en op Curaçao. Deze obligatie-uitgifte is internationaal genoteerd aan de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX). De Surinaamsche Bank N.V. is de arrangeur.

De notering van de obligatie 2020-2025/2027 aan de DCSX is voor Staatsolie de eerste beursgang ooit en de eerste stap op de internationale kapitaalmarkt. De internationale beursnotering biedt de beleggers (in Suriname en op Curaçao) een beter verhandelbare obligatie dan tevoren. Ook krijgt Staatsolie toegang tot internationale beleggers op Curaçao, die geïnteresseerd zijn in goed renderende regionale beleggingen.

In totaal is met deze internationale obligatie-uitgifte US$ 195.067.000 aangetrokken, ruim US$ 45 miljoen meer dan het beoogd bedrag van US$ 150 miljoen. Voor Staatsolie is dit een teken dat de Surinaamse samenleving, en nu ook internationale beleggers, vertrouwen hebben in het bedrijf. Van de huidige obligatiehouders heeft ongeveer 85% wederom geïnvesteerd in deze obligatie-uitgifte. Met de derde obligatie-uitgifte is er financiering aangetrokken met als doel: 1. De vernieuwing van de Staatsolieobligatie 2015-2020. 2. De uitvoering van projecten die deel uitmaken van het investeringsprogramma 2020-2027, inclusief de investering in de Pikin Saramacca goudmijn van IAMGOLD Rosebel Gold Mines.

Met de beursgang (uitgifte van de internationale obligatie) anticipeert Staatsolie op de recente en toekomstige ontwikkeling in de offshore. De verwachting is dat na de recente olievondst in Blok 58, Maka Central-1, er meerdere ontdekkingen zullen volgen. Staatsolie zal kapitaal nodig hebben wil het bedrijf zijn contractueel vastgesteld belang nemen in de vondsten indien die tot ontwikkeling en productie worden gebracht. Staatsolie bevindt zich in een kansrijke positie en zal toegang tot internationaal kapitaal moeten hebben om toekomstige investeringen in de offshore-olieproductie te plegen. Hiertoe zullen verschillende financieringsopties verder worden onderzocht, waaronder een aandelenemissie en internationale obligaties genoteerd in bijvoorbeeld Londen of New York. De internationale obligatie voor US$ 195 miljoen genoteerd aan DCSX is een van de manieren om Staatsolie te introduceren op de internationale kapitaalmarkt.

Voor de Staatsolieobligatie 2020-2025/2027 zijn er coupures uitgegeven van US$ 100,00 en US$ 30.000,00. De looptijden zijn 5,5 jaar tegen 7% rente of 7 jaar tegen 7,5% rente per jaar. De rente-uitkering is twee keer per jaar, in maart en september. De eerste rentebetaling is op 23 september 2020. Staatsolie heeft in 2010 en 2015 succesvol obligaties uitgegeven en heeft zijn rente- en terugbetalingsverplichtingen steeds voldaan. De rentebetalingen en terugbetaling van de hoofdsom van de nieuwe obligaties zijn gegarandeerd. Staatsolie bedankt de beleggers voor hun vertrouwen, dat zal bijdragen aan de verdere groei van het bedrijf.

STAATSOLIE-