PAHO-directeur: “Testen COVID-19 in Noord- en Zuid-Amerika versnellen en uitbreiden”

23 April 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 23 april 2020 – De directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), Carissa F. Etienne, roept op tot versnelde en uitgebreide tests voor COVID-19 in landen in de Amerikas. “Om onze acties te sturen, hebben wij een duidelijker beeld nodig van waar het virus circuleert en hoeveel mensen zijn geïnfecteerd,” zei ze.

Dr. Etienne zei tijdens haar wekelijkse persconferentie op 21 April 2020: “De pandemie blijft onze regio beïnvloeden en het is van vitaal belang, dat alle landen actief preventieve maatregelen nemen, terwijl ze zich voorbereiden op meer gevallen, ziekenhuisopnames en doden.”

Op 20 april waren er 839.119 bevestigde gevallen van COVID-19 en stierven er 42.686 mensen in de regio van de Amerikas.

De PAHO-directeur zei, dat sinds voordat de pandemie uitbrak, landen zich voorbereiden om gevallen van COVID-19 te testen en op te sporen. Sinds februari heeft PAHO laboratoria opgeleid en uitgerust voor Polymerase Chain Reaction (PCR) – tests in meer dan 30 landen, maar naarmate het aantal gevallen toenam, vonden landen het steeds moeilijker om bij te blijven, merkte ze op.

Dr. Etienne gaf aanbevelingen aan de landen om: hun capaciteit uit te breiden en alle beschikbare nationale laboratoria te gebruiken; prioriteit te geven aan

patiënten met symptomen; contacten op te sporen en op te volgen met mogelijke geïnfecteerde patiënten en ervoor te zorgen dat iedereen er toegang toe heeft, zodat testen voor patiënten gratis is.

PAHO heeft meer dan 500.000 PCR-tests geleverd aan 34 landen en gebieden, “en we hebben met andere landen samengewerkt om hun capaciteit te volgen en te ondersteunen,” zei Dr. Etienne

Deze week worden er in de hele regio nog eens 1,5 miljoen PCR-tests verzonden, ‘gevolgd door nog eens 3 miljoen volgende week om de laboratorium toezichtsnetwerken in onze lidstaten te versterken,’ benadrukte ze. “Om het tekort op de markt aan te pakken, werken we samen met toonaangevende fabrikanten om deze tests beschikbaar te stellen via het PAHO Strategic Fund. Twaalf landen gebruiken dit mechanisme nu om commerciële PCR-tests van hoge kwaliteit aan te schaffen. Terwijl we over andere opties onderhandelen, overwegen we tests die zowel op open als op zogenaamde gesloten platforms worden uitgevoerd, om zo het testvermogen van elk land te maximaliseren, ‘zei Dr. Etienne.

Om ervoor te zorgen dat landen betrouwbare producten aanschaffen, geeft PAHO richtlijnen aan regelgevende instanties en gezondheidsautoriteiten en roept fabrikanten op om nauw met de gezondheidsorganisatie samen te werken, zodat er gelijke toegang tot nieuwe kwaliteitstests gegarandeerd kunnen worden. Hierdoor kunnen alle landen van het eerdergenoemde profiteren.

Wereldwijde toegang tot medicijnen, vaccins en medisch apparatuur om te reageren op COVID 19 “mag geen privilege zijn van bepaalde landen of gemeenschappen. Ons collectief doel moet zijn om ervoor te zorgen, dat iedereen toegang heeft tot de tests, behandelingen, vaccins en andere technologieën op basis van behoeften,” voegde Dr. Etienne eraan toe.

NII