Tweede dag van presentatie corona-apps: kritiek en verder verloop

20 April 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 20 april 2020 – De zeven bedrijven en organisaties die zijn doorgedrongen tot de voorselectie van een corona-app hebben zondag voor de

tweede dag hun ideeën aan het publiek gepresenteerd. Hier lees je de belangrijkste verbeteringen tot nu toe, kritiek op de apps, en: hoe nu verder?

Tijdens deze in totaal 48 uur durende zogeheten appathon worden de apps getest, verbeterd aan de hand van feedback en kunnen onder meer onafhankelijke experts op het gebied van mensenrechten, privacy en veiligheid vragen stellen. De race sluit af met de eindpresentaties van alle partijen, waarin zij laten zien hoe ze de feedback tot nu toe hebben verwerkt.

De zeven apps in het kort

Covid19 Alert (Wouter van Hecke en Sander de Vries): traceren en waarschuwen van gebruikers door middel van bluetooth.

Nog naamloze app (DTACT en Digi.me): zelfrapportage en traceren. In- en uitchecken bij gebouwen met QR-code.

Smart Quaratine (Capgemini): traceren middels bluetooth om GGD te ondersteunen in vaststellen aantal besmettingen.

Stopp Corona App (Accenture): gebruikers melden bij elkaar in de buurt te zijn geweest middels een ‘digitale handshake’ en ontvangen een waarschuwing wanneer diegene besmet is.

ITO (aantal Duitse partijen): registreert appgebruikers middels bluetooth, besmette gebruiker kan anderen waarschuwen. App maakt kansberekening voor besmetting.

WelzijNL (DEUS): traceren middels bluetooth en andere gebruikers waarschuwen door status aan te passen.

Samen onder Controle App (Sia Partners): traceren via bluetooth en waarschuwen. Ook trends analyseren om maatregelen van het kabinet te ondersteunen.

-nu.nl-