Desiré Delano Bouterse Highway moet impuls geven aan ontwikkeling Para

19 May 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 19 mei 2020 – De Desiré Delano Bouterse Highway moet een impuls geven aan de ontwikkeling van Suriname in het algemeen en die van het district Para in het bijzonder. Verschillende sprekers hebben vrijdag bij de ingebruikname van de weg stilgestaan bij de ontwikkeling die het teweeg moet brengen in het zuidelijk gelegen district. Volgens districtscommissaris Armand Jurel van Para zijn de afgelopen 45 jaren niet altijd makkelijk geweest voor de republiek Suriname en het district Para. Als jonge natie moet, aldus de burgervader, alles samen gedaan worden om duurzame ontwikkeling te brengen. Hij betitelde de highway als het resultaat van samenwerken en een van de grootste infrastructurele werken in Suriname.

Volgens de districtscommissaris is een goede weginfrastructuur een factor alsook een duurzame pijler voor ontwikkeling op alle gebieden. De highway verbindt verschillende gebieden en ontsluit diverse districten. “De megavoordelen van deze weg zijn legio,” zegt de dc. Hij noemt het een visitekaartje voor het toerisme en een weg die een kortere reistijd biedt naar de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven. Namens de Vereniging Plantage Hannover/Mawakabo toonde penningmeester Sophie Nelstein zich ingenomen met de nieuwe highway. Zij legde vooral de nadruk op de bereikbaarheid van gebieden in het district en de ontwikkeling die dit met zich zal meebrengen.

Para-parlementariër Glenn Sapoen wees erop dat het beleid met betrekking tot infrastructuur niet alleen in Paramaribo maar ook daarbuiten wordt uitgevoerd. De volksvertegenwoordiger meent dat het spinoff-effect van de Desiré Delano Bouterse Highway merkbaar zal zijn. Hij opperde ook een weg tussen Kaaimangrasi en de Oost-Westverbinding als volgend project, hetgeen door president Bouterse bevestigd werd. Collega-parlementariër Patrick Kensenhuis zegt dat de nieuwe highway de weg plaveit naar potentie en ontwikkeling. Volgens hem biedt de weg voordelen om de sectoren toerisme, bosbouw en landbouwsector in Para verder te ontwikkelen. “Maak u gebruik van de ontwikkelingskansen, het is een aanzet tot sociaal-economische ontwikkeling,” aldus Kensenhuis.

Ook voor Para volksvertegenwoordiger Jennifer Vreedzaam was het een groot moment. Volgens haar werd het district voor 2010 als plantage gezien. Echter kwam de regering met een duidelijke visie van gebiedsontwikkeling voor geheel Suriname en een om Para verder tot ontwikkeling brengen. Vreedzaam riep de dorpsgemeenschappen in het district op om inspiratie te putten uit de huidige ontwikkelingen en de krachten te bundelen om processen verder op gang te brengen. Minister Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie sprak van dapperheid, daadkracht, constructief en strategisch duurzaam investeren in land en volk.

De 9.5 kilometer lange highway is volgens Stanley Koole van ACE Colsultancy de eerste stap om Zanderij beter bereibaar maken. De bedoeling is om de Martin Luther King Highway verder te verbeteren. In het programma liggen ook de Afobakaweg, de oude weg naar Zanderij alsook de rehabilitatie van de brug in de Van ‘t Hogerhuysstraat. De aanpak moet ook ertoe leiden dat het streven van 1.5 miljoen passagiers op de Johan Adolf Pengel Interationale Luchthaven wordt gehaald.

-NII-