Minister Hoefdraad eist rectificatie Telegraaf

10 May 2020

In: Nieuws
Comments: 0

ZONDAG 10 MEI 2020-Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft via zijn advocaat rectificatie geëist van de Telegraaf. De minister is tot deze stap over gegaan vanwege een artikel welke het medium heeft gepubliceerd met onjuiste informatie over hem. In het artikel staat ten onrechte vermeld dat de financiële topman in Suriname is aangeklaagd in een witwasschandaal. Het gaat in dit geval om een bericht op de onlineversie van de Telegraaf, welke is gepubliceerd op 23 april (met een update op 24 april 2020).
Het desbetreffend bericht is gepubliceerd onder de kop: “Surinaamse minister van Financiën aangeklaagd in witwasschandaal”. In een schrijven naar het medium geeft de raadsman van minister Hoefdraad aan dat zijn cliënt ten onrechte in verband wordt gebracht met witwassen en zelfs als verdachte wordt aangemerkt als verdachte in een witwasschandaal. “Client wordt niet verdacht van witwassen en wordt daarvoor niet aangeklaagd en ook niet vervolgd. Evenmin is aan het Parlement verzocht toestemming te geven voor een dergelijke vervolging op basis van witwassen”, aldus een passage uit het schrijven aan de Telegraaf.
De raadsman geeft aan dat de gedane uitlating onjuist is en de naam van de minister schaadt. “De publicatie heeft eveneens tot gevolg dat belangrijke nationale- en internationale relaties/ contacten van de minister hierover terecht vragen stellen.” De advocaat voert verder aan dat de zaak, waarbij de procureur-generaal het parlement heeft gevraagd de minister in staat van beschuldiging te stellen, helemaal geen betrekking heeft op witwassen.

“Hierbij verzoek ik de Telegraaf, en voor zover nodig sommeer ik de Telegraaf, om per ommegaande het suggestieve c.q. onrechtmatige artikel te verwijderen en een rectificatie te plaatsen.” Ook wordt gevraagd aan de Telegraaf om de informatie op Twitter en Facebook aan te zuiveren en om Google het bericht uit haar archief te doen verwijderen.
NATIONAAL INFORMATIE INSTITUUT