President Bouterse presenteert maatregelen in verband met verkiezingen

22 May 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 22 mei 2020 – Over enkele dagen gaat Suriname naar de stembus. De afgelopen weken is de Regering continu bezig geweest om te garanderen dat de verkiezingen doorgang kunnen vinden, en wel op maandag 25 mei 2020. Met inachtneming van de overwegingen wil de Regering eenieder zoveel mogelijk in staat stellen om hun democratisch recht uit te oefenen. Alle stemgerechtigden die zich op maandag 25 mei in Suriname in quarantaine bevinden, zullen dan ook in de gelegenheid gesteld worden om hun stem uit te brengen. Het Nationaal COVID-19 Management Team zal de instructies hiertoe communiceren met deze groep.

Op 24 en 25 mei zal de partiĆ«le lockdown opgeschort worden. Dat wil zeggen dat de avond lockdown vanaf middernacht van zondag op maandag ā€“ tot dinsdag in de ochtend tijdelijk niet zal gelden. Op dinsdag 26 mei om 23:00 uur zal de partiele lockdown weer regulier gelden. Dit met dien verstande dat de overige gezondheidsmaatregelen ook gedurende de verkiezingen van kracht blijven, zoals de sociale afstand van minimaal 1,5 meter en de reguliere hygiĆ«ne maatregelen.

Het luchtruim voor binnenlandsverkeer wordt per vrijdag 22 mei 2020 opengesteld. Personen- en vrachtverkeer binnen Suriname wordt mƩt inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen toegestaan.

Ten aanzien van de grensgebieden is besloten dat de grenzen gesloten blijven; oversteken van of naar de buurlanden is dus niet toegestaan. Bewegingen aan de Surinaamse zijde via de rivier en over land zullen wel worden toegestaan. Verder zullen de checkpoints op de strategische posities gehandhaafd blijven.

De afgelopen week zijn er door het COVID-team gesprekken gevoerd met de diverse sectoren. De gewijzigde richtlijnen worden door het Nationaal COVID-19 Management Team toegelicht.

ā€œSuriname, we staan op een belangrijk punt. Niet alleen omdat wij onze stem zullen doen gelden, maar ook omdat wij naar een nieuwe fase van aanpassing van maatregelen gaanā€, sprak het staatshoofd.

-NII-