Canadese regering draagt US$ 5,3 miljoen bij voor respons op COVID-19

12 June 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 12 juni 2020 – De Canadese regering heeft ermee ingestemd 7,5 miljoen Canadese dollar (ongeveer 5,3 miljoen US Dollar) bij te dragen aan de Pan American Health Organization (PAHO) voor de respons op COVID-19 in 23 landen van de Amerika’s.

De bijdrage komt in totaal vijftien Caribische landen ten goede: Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Cuba, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, St Kitts en Nevis, Saint Lucia, St Vincent en de Grenadines, Suriname en Trinidad en Tobago en acht landen in Midden- en Zuid-Amerika – Bolivia, Colombia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Peru en Paraguay.

De samenwerking zal hoofdzakelijk bijdragen aan een betere toegang tot Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PPE) en andere essentiële voorzieningen om landen te helpen bij hun inspanningen om levens te redden en de overdracht van de COVID-19-ziekten van mens op mens te beperken, gericht op bevolkingsgroepen die gemarginaliseerd of kwetsbaar zijn inclusief gezondheidswerkers.

PAHO-directeur Carissa F. Etienne zei: “We zijn de Canadese regering dankbaar voor haar bijdrage aan het Pan-Amerikaans respons op de COVID-19-pandemie in de regio. Deze uitbraak heeft grote omwentelingen veroorzaakt in de gezondheidssystemen van onze regio en onze landen hebben alle steun nodig die ze kunnen krijgen. Canadese steun voor maatregelen ter bescherming van de gezondheid in het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika zal hun gezondheidswerkers helpen doeltreffender het hoofd te bieden aan deze uitdagingen. ”

De bijdrage van Canada komt bovenop een eerdere toewijzing van 1,5 miljoen CAD die eerder dit jaar aan PAHO is gedaan om het algemeen regionaal respons op COVID-19 te ondersteunen, als antwoord op de prioriteiten die zijn uiteengezet in de donoroproep die PAHO is publiceerde.

De Canadese minister van Internationale Ontwikkeling, Karina Gould, zei: “Het COVID-19-virus kent geen grenzen en samenwerking met internationale partners zoals PAHO is van cruciaal belang om deze wereldwijde pandemie te bestrijden en de impact ervan op de gezondheidssystemen te minimaliseren. Canada erkent de essentiële rol die PAHO speelt bij het reageren op gezondheidsproblemen en noodsituaties in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. ”

In de geest van de voortdurende samenwerking met de Canadese regering kwamen Dr. Etienne en minister Gould vandaag bijeen om verder te bespreken hoe de onmiddellijke behoeften en gevolgen van de pandemie in de Amerikaanse regio kunnen worden aangepakt.

PAHO lanceerde in maart 2020 een donoroproep om de voorbereidings- en responsinspanningen van COVID-19 in de regio van Amerika te ondersteunen en te vergroten, met het doel binnen zes maanden 94,8 miljoen dollar te bereiken. Tot dusver heeft het 52,7 miljoen dollar ontvangen voor dringende voorbereidings- en responsactiviteiten in reactie op COVID-19, waaronder 23,2 miljoen dollar via de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en 29,5 miljoen dollar rechtstreeks naar PAHO.

PAHO, als de gespecialiseerde gezondheidsorganisatie in Noord- en Zuid-Amerika en het regionaal bureau van de WHO, verschaft kritisch leiderschap, coördinatie en assistentie om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, levens te redden en de meest kwetsbare volkeren in alle 52 landen en gebieden van de Amerika te beschermen.

-NII-