TOESPRAAK DESIRÉ DELANO BOUTERSE, PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME INZAKE CODE ROOD COVID-19

1 June 2020

In: Nieuws
Comments: 0

MAANDAG 1 JUNI 2020-President Desiré Bouterse heeft het volk maandag toegesproken. De zorgwekkende COVID-19 situatie in Suriname met de alertheids-status code rood, noopt tot het verscherpen van de ordemaatregelen.

• 1: De partiële lockdown zal vanaf morgen, 2 juni, in heel Suriname gelden vanaf 6 uur ’s avonds tot 6 uur in de ochtend.
• Maatregel 2: Samenscholingen worden teruggebracht naar maximaal 5 personen
• Maatregel 3: Per heden is de brug bij Stolkertsijver voor beweging van personen in beide richtingen afgesloten, met uitzondering van noodzakelijke diensten, de veiligheids- en gezondheidsautoriteiten.
• Maatregel 4: Vanwege de extra zorg in bepaalde gebieden in het binnenland wordt het vliegverkeer voor passagiers van en naar de volgende dorpen per direct gestopt: Stoelmanseiland , Drietabbetje, Godoholo , Cottica, Lawa Tabiki , Antino , Anapaike, Oelemarie, Gaakaba en Albina. Het vervoer van goederen blijft vooralsnog toegestaan.
• Maatregel 5: De grenzen via land, water en lucht blijven gesloten voor personen.
• Maatregel 6: De aangekondigde versoepeling wordt per heden teruggedraaid. Dat wil zeggen dat scholen gesloten blijven; crèches per morgen weer gesloten zijn; heropende markten weer gesloten zullen worden; en alle bedrijven terug moeten naar de hoogste voorzorgsmaatregelen. Casino’s en horeca zullen wederom gesloten zijn voor bezoekers.

De komende twee weken zullen wij de grootste voorzorgsmaatregelen moeten nemen voor onszelf en voor elkaar. Zorgt u dat uw weerstand sterk is door veel groente en fruit te eten. Zorgt u dat u regelmatig uw handen kunt ontsmetten. Neem geen risico, voelt u zich grieperig, isoleert u zichzelf en bel 178! Laten wij allemaal extra zorgen voor de meest kwetsbaren onder ons.
In het bijzonder aan onze broeders en zusters in Marowijne, Sipaliwini en Nickerie vraag ik om de rust te bewaren. Heeft u gezondheidsklachten, maakt u dan contact met een medische post. De medische teams in het veld zullen u verdere instructies geven. Gaat u zich alstublieft niet verplaatsen en zo de kans op besmetting vergroten.

Nationaal Informatie Instituut-