Grootste deel dr-leden al in functie

8 July 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 08 juli 2020 – Het grootste deel van de leden van de districtsraden (dr) is al beëdigd en toegelaten. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft in de periode 2 juli tot en met 7 juli 2020 de eed of belofte afgenomen van de dr-leden in de districten: Wanica (21), Commewijne (11), Brokopondo (9), Para (9), Coronie (7) en Nickerie (11). Deze districten herbergen samen 68 oftewel 57,6% van 118 dr-leden. Het aantal beëdigde ressortraadsleden (rr) is bijna op de helft. De afgewerkte districten tellen samen 378 van de 764 rr-leden. In tegenstelling tot de leden van de dr, worden de rr-leden niet door de minister beëdigd, maar door de districtscommissaris (dc).

Bij de beëdiging van de raadsleden in Nickerie op dinsdag 7 juli heeft minister Dikan benadrukt dat Nickerie al geruime tijd trendsetter is in het decentralisatieproces. Hij heeft de nieuwe dr van Nickerie opgeroepen deze voorhoede rol te behouden en uit te bouwen. Niets is volgens de bewindsman zo lastig als plannen maken in het district, en die niet kunnen uitvoeren omdat de middelen er niet zijn. De districtsverordening geeft enige houvast daarvoor. De bewindsman zegt dat het een ‘zware klus’ was om de weg naar de districtsverordeningen af te leggen, maar blikt tevreden terug. Daarom heeft hij de nieuwe raad een hart onder de riem gestoken om aan de slag te gaan en te helpen nadenken hoe het district te laten verdienen, zodat het zichzelf kan bedruipen. Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe twijfelt niet aan de competentie van de dr-leden die dinsdag zijn aangetreden. Zowel voor als na de verkiezingen hebben ze frequent gecommuniceerd met het publiek. “In Nickerie kent de burger de dr-leden”, aldus de burgermoeder. Minister Dikan roept in alle districten de districtsraden op om de kloof met de gewone burger te dichten en de gemeenschap via de media meer deelgenoot te maken van hun activiteiten.

In Coronie kwamen alle gegadigden opdagen voor de ceremonie. In de overige districten was er steeds zeker een afwezige op de ceremonie. Bij de beëdiging in Coronie eerder dezelfde dag heeft de bewindsman ook de dc en het Burger Informatie Centrum (BIC) gevraagd om een bijdrage te leveren in een betere communicatie tussen de dr en de districtsgemeenschap. Dikan heeft de hoop uitgesproken dat heel binnenkort ook de districtsbesturen kunnen worden ingesteld, zodat het decentralisatieproces naar een hoger niveau kan worden getild. Na afloop van de ceremonie waarin de dr-leden werden beëdigd, heeft dc Naltus Naana de rr-leden van Coronie ook onder ede gesteld. Het district telt 23 rr-leden.

Minister Dikan zal op woensdag 8 juli 2020, wanneer hij op terugweg is uit Nickerie, een tussenstop maken in Groningen om de 9 dr-leden van Saramacca te beëdigen. Sipaliwini, Marowijne en Paramaribo moeten nog volgen.

-NII-