Maatregelen covid-19 verder versoepeld; situatie oosten blijft ongewijzigd

6 July 2020

In: Nieuws
Comments: 0

MAANDAG 6 JULI 2020-De maatregelen in het kader van COVID-19 in Suriname worden verder versoepeld. De situatie in Oost-Suriname blijft echter ongewijzigd. Oost-Suriname is een hotzone vanwege een groei van cases op diverse locaties aan deze grens alsook vanwege de sterke stijging van besmette gevallen aan de Franse zijde. Om verdere verspreiding in deze hotzone te voorkomen, blijven alle maatregelen ongewijzigd van kracht. Vice-president Ashwin Adhin maakt in een televisietoespraak op zondag 5 juli 2020 bekend dat de aanpassingen per maandag 6 juli 2020 om 05.00 uur ’s ochtends voor alle andere gebieden in Suriname zullen gelden. Zo zal de partiële lockdown nu gelden van 22.00 uur ‘s avonds tot en met 05.00 uur in de ochtend.
Religieuze groeperingen, de horecasector, sportscholen en casino’s die in overleg met het Nationaal COVID-19 Management Team de benodigde voorzorgsmaatregelen hebben getroffen, mogen weer mensen toelaten in hun bedrijf en/of gebedshuis. De 1,5 meter afstand houden, handen wassen en dragen van mond- en neusbescherming, blijven hierbij van kracht.
Contactberoepen, zoals kapsalons, barbershops, fysiotherapie, kunnen weer openen, mits zij de gestelde maatregelen van het Nationaal COVID-19 Management Team opvolgen.
Vanaf maandag 6 juli zullen de scholen weer onderwijs aanbieden aan de examenklassen op alle niveaus. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal hiertoe alle aanwijzingen blijven communiceren.
Het openbaar vervoer mag zijn diensten hervatten onder uitvoering van de protocollen die ontwikkeld zijn om gezondheidsveiligheid voor het reizend publiek te garanderen. Nadere informatie hieromtrent volgt deze week.
De samenscholing blijft gesteld op maximaal 5 personen. In grote ruimtes, waarbij er voldoende afstand mogelijk is tussen personen en waar er ventilatie aanwezig is, wordt echter een groter totaalaantal personen toegestaan. Contactsporten, zoals voetbal, basketbal en gevechtsporten zijn niet toegestaan. Ook discotheken, nightclubs, dancings en bordelen blijven gesloten. Wat betreft grote ruimten wordt op de eerstvolgende persconferentie van het COVID-19 Management Team nadere informatie gegeven.

Ten aanzien van de herstart van het onderwijs, zegt de vice-president dat de regering in de afgelopen dagen veel berichten heeft ontvangen van bezorgde ouders van examenklasleerlingen. “Wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw kind. Tegelijkertijd hebben wij een verantwoordelijkheid om onze leerlingen te garanderen van onderwijs, en in dit geval, van een diploma,” aldus vice-president Adhin, die eraan toevoegt dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur duidelijke protocollen heeft ontwikkeld. Gezien de voorbereidingen die zijn getroffen, heb de regering er vertrouwen in dat teamwerk tussen ouders, docenten en het ministerie ervoor zullen zorgen dat de leerlingen op een veilige manier de eindstreep kunnen halen. Ook hier geldt, aldus de VP, het stuk van verantwoordelijkheid die wij met z’n allen dragen voor elkaar. Hij roept op om als volwassenen het goede voorbeeld te geven en samen te werken. “Spreekt u elkaar op een respectvolle manier aan op zaken die beter of anders zouden kunnen, opdat wij veilig onderwijs kunnen garanderen.”
Vice-president Adhin zegt dat de maatregelen van de afgelopen periode ervoor zorgden dat meer mensen in staat gesteld werden om weer in hun levensonderhoud te voorzien. De nieuwe aanpassingen zijn eveneens gericht op het verder verantwoord op gang helpen van het sociaal en economisch leven.

HET COVID-19 MANAGEMENT TEAM –