Samenwerking Suriname en Guyana naar presidentieel niveau

10 August 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 10 augustus 2020 – De samenwerking tussen Suriname en Guyana wordt opgetrokken naar het hoogste niveau, namelijk dat van de twee presidenten. Zo laat president Chandrikapersad Santokhi weten tijdens de persconferentie die belegd is na zijn aankomst vanuit Guyana op het vliegveld Zorg en Hoop.

Het Surinaamse staatshoofd vertoefde voor een tweedaags bezoek in Guyana, waar hij op zaterdag 8 augustus 2020 de inauguratie van Guyana’s negende president Mohamed Irfaan Ali heeft bijgewoond. Hij werd daarbij vergezeld door first lady Melissa Santokhi-Seenacherry en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

President Santokhi sprak van een intensieve periode in het westerbuurland. Een ceremonieel bezoek dat uiteindelijk een druk werkprogramma is geworden met een zware werkagenda die zaterdag al begon met president Irfaan Ali, de Guyana vicepresident en premier van het land. Ook waren vertegenwoordigers van Barbados aanwezig. Volgens president Santokhi kwam direct aan de orde dat de energie, behoefte en bereidwilligheid er was om heel intensief met elkaar te gaan samenwerken op verschillende gebieden, zowel bestaande als nieuwe.

Afgesproken is dat de samenwerking wordt gebracht naar het presidentieel niveau en dat er een platform komt van highlevel dialogue and communication zodat zij presidenten de samenwerking zelf gaan monitoren. Er komt een heel breed programma van samenwerking, waar minister Ramdin tijdens de persconferentie ook breedvoerig op is ingegaan.

-de-boodschap-