Wereldbodemdag 2020: de bodem in leven houden, de biodiversiteit van de bodem beschermen

5 December 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 5 december 2020- De Verenigde Naties hebben 5 december uitgeroepen tot ‘Wereld bodem Dag’ (World Soil Day) om na te denken over de kwaliteit van de onze bodem. Omdat de groeiende uitdagingen van landbeheer moeten worden aangepakt om te voorkomen dat ze erger worden, probeert de Wereldvoedselorganisatie, de FAO, dit jaar het bewustzijn te vergroten van het belang van het behoud van gezonde ecosystemen en het menselijk welzijn met deze campagne.

Het thema van dit jaar, “Keep soil alive, Protect soil biodiversity” vrij vertaald “Bodem levend houden, bodem biodiversiteit beschermen”, benadrukt dat we onze aandacht moeten richten op het omgaan met bodem of bodemdiversiteit of bodemorganismen. Deze variëren van kleine bacteriën tot duizendpoten en regenwormen, die allemaal bijdragen aan ecosysteemprocessen en absoluut onmisbaar zijn voor het behoud van het leven op aarde.

Een gezonde bodem biedt ruimte voor het behoud van een natuurlijke omgeving, voor ondernemerschap, voedselproductie en een veilig en gezond leven en thuis. Bodemorganismen zijn verantwoordelijk voor veel ecosysteemprocessen waarvan de mens afhankelijk is, zoals het ondersteunen van plantengroei, het opslaan van koolstof en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Bodem micro-organismen zijn ook een groot reservoir aan medicijnen zoals antibiotica die we gebruiken om infecties te bestrijden.

Ondanks alle voordelen die biodiversiteit ons biedt, vervuilen we het nog steeds met niet-duurzame bodembeheerpraktijken, waaronder schadelijke landbouw- of mijnbouwpraktijken. We vervuilen ook ons milieu met plastic afval. Bodem is een kostbare, ultieme hulpbron. Onze gebouwen, onze huisvesting, ons drinkwater, onze voedselvoorziening en onze gezondheid zijn afhankelijk van een gezonde bodem. Door bodemverontreiniging te voorkomen, te identificeren en waar nodig te behandelen, draagt het bij aan gezondere leefgebieden. In theorie zorgt een gezonde bodem voor duurzame voeding.

Daarom moeten we zelf proberen actie te ondernemen die de negatieve gevolgen van ons handelen ter plaatse beperkt. We kunnen gewoon allemaal helpen in ons dagelijks leven, bijvoorbeeld door onze consumptiegewoonten aan te passen en de productie van plastic afval te beperken, het gebruik van pesticiden in de landbouw te verminderen en milieuvriendelijke mijnbouwmethoden toe te passen.

Door mensen over de hele wereld aan te moedigen om de preventieve gezondheid van de bodem te verbeteren, wil de campagne ook de bodembiodiversiteit bestrijden. Als we niet snel handelen, zal de vruchtbaarheid van de bodem de alarmerende snelheid van de wereldwijde voedselvoorziening en veiligheidsdreigingen beïnvloeden.

De FAO moedigt iedereen aan om mee te doen en heeft een themawebsite gemaakt (http://www.fao.org/world-soil-day/en/) vol met informatie, initiatieven en materiaal om de boodschap via verschillende multimediaplatforms te verspreiden.

(https://www.un.org/en/observances/world-soil-day).

De Internationale Dag van de Bodem bestaat sinds 2014, na de formele oprichting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De datum van 5 december is gekozen om de officiële geboortedag van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej, de koning van Thailand, te herdenken als een van de belangrijkste drijvende krachten achter dit initiatief.

-STVSwebsite-