Commewijne en Marowijne moeten binnen zes maanden op waterleidingnet

8 January 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 8 januari 2021-Ā De districten Commewijne en Marowijne moeten binnen zes maanden volledig op het waterleidingnet worden aangesloten. Dat is wat de regering heeft meegegeven aan de directie van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). President Chandrikapersad Santokhi zei tijdens een reguliere instructie meeting met de SWM op donderdag 7 januari 2021 dat dit ook beloofd aan de districten. Hij benadrukt echter dat de drinkwatervoorziening voor Commewijne en Marowijne wel prioriteit geniet, maar dat dit niet betekent dat andere projecten van de SWM geen aandacht moeten krijgen.

Het staatshoofd deelde tijdens de meeting, mee dat de politieke top heeft beslist dat Marcel Oosterling nog zes maanden als SWM-directeur aanblijft. ā€œDaarvoor zijn wel enkele zaken helder afgesprokenā€, aldus de president, die eraan toevoegt: ā€œBinnen zes maanden moeten de districten Commewijne en Marowijne volledig zijn aangesloten op het waterleidingnet. Dat wil zeggen elke burger moet kunnen beschikken over drinkwater.ā€ Het bedrijf is gevraagd binnen een maand een plan op tafel te leggen. De regering houdt er terdege rekening mee dat er reeds afspraken lopen met buitenlandse bedrijven als het gaat om de drinkwatervoorziening in Commewijne. Tijdens deze meeting waren de ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking Ć©n Alwin Linger, onderdirecteur Strategie & Beleid van de SWM aanwezig.

Als tweede wenst het staatshoofd van de SWM een strakke discipline met betrekking tot openbare inschrijvingen. Hij zegt dat de regering meer transparantie wil. De SWM zal prudent beleid moeten gaan voeren en wat de staat rechtens toekomt, moeten afdragen. Contracten bij de SWM zullen onder een vergrootglas geplaatst worden. Zo zal ook duidelijk moeten worden of er waterbronnen middels concessies aan derden zijn uitgegeven. De regering wil een helder financieel overzicht over de inkomsten en uitgaven van het bedrijf. Verder verwacht de regering ook een landelijk plan van watervoorziening voor elke Surinamer en kijkt zij uit naar reorganisatie voorstellen om het bedrijf efficiƫnter te laten draaien. Het staatshoofd zegt dat de SWM ook naar de core business van water bottelen voor de verkoop en export gebracht moet worden. De regering wil samen met het bedrijf ervoor zorgen dat de bedrijfsactiviteiten uitgebreid en meer inkomsten gegenereerd worden.

Minister Abiamofo deelde mede dat het projecten La LibertƩ (Commewijne) wat vertraging heeft opgelopen. Daarover is reeds overleg geweest de SWM-directeur. Verder volgt er komende week een gesprek met de ministers van Financiƫn en Planning en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het ligt in de bedoeling dat de Belgische maatschappij die bij dit project betrokken is op 19 januari naar Suriname afreist. Linger, onderdirecteur Strategie & Beleid SWM, informeerde de regering verder over de door IDB goedgekeurde projecten voor Wanica-Oost en de activiteiten ter digitalisering van de SWM.

-STVS Website-