Vrijdag 29 januari 2021-Hoe serieus nemen we het kwik probleem in ons land? Dit vraagt milieu-activiste Monique Pool zich af. Suriname is toegetreden tot het Minamata-verdrag. Daarbij is er afgesproken dat Suriname vóór 1 januari 2021, het gebruik van kwik moet uitbannen. Volgens Pool moet het aan de acties te merken zijn wanneer een land een commitment aangaat. Dat is onvoldoende het geval geweest tot nu toe.
Suriname is het 95ste land dat het verdrag heeft ondertekend en zich daarmee heeft gecommitteerd aan de doelstelling van het verdrag, namelijk: het beschermen van mens, gezondheid en milieu tegen de uitstoot van kwik en kwikverbindingen.
In Suriname is de kleinschalige goudwinning van grote betekenis voor de economie. Artikel 7 van het Minamata Verdrag houdt rekening met die factoren. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen geeft aan dat Suriname dit bij het toetreden tot het verdrag, ook heeft aangegeven.
Het is volgens milieu-activiste Pool nog onduidelijk wat het effect van kwik is in de lagere gebieden. Het is daarom belangrijk om dat te onderzoeken. Daarnaast moet de regering beleid uitschrijven op dit stuk.
Minister Abiamofo beaamt dit en geeft aan dat er samen met het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport wordt gewerkt aan het opstarten van het project ‘Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Gold Mining’.
-STVS Nieuwsdienst-