Vrijdag 19 februari 2021- De medische dossiers van Louis Doedel, een Surinaamse activist, journalist en vakbondsleider, kwamen decennia later boven water. Doedel werd in 1937 door het Nederlandse koloniale regime tot gek verklaard en werd opgesloten in een psychiatrische inrichting wegens kritiek op het regime. Hij werd pas 43 jaar later vrijgelaten in 1980 en stierf kort daarna.
Correspondent Nina Jurna zoekt al 25 jaar naar zijn medisch dossier. Eind jaren negentig maakten zij en regisseur Frank Zichem een documentaire over zijn leven en waarom hij opgesloten zat in de Wolfenbüttel-kliniek. Het was een beruchte instelling en mensen die kritiek hadden op het Nederlandse regime werden in een ‘observatiepost’ geplaatst.
Wanhoop en onvrede
In de jaren dertig bekritiseerde Doedel het Nederlandse regime sterk. Suriname kende tijdens de crisisjaren veel werkloosheid, honger en armoede. Uit wanhoop en ontevredenheid ging Doedel naar het gouvernementspaleis, waar alleen blanken mochten binnenkomen. Hij verwarde zichzelf met wit. Er wordt gezegd dat hij zei: “Kijk, ik ben ook blank, mag ik nu met de gouverneur spreken”. Hij werd gearresteerd en geestelijk ziek verklaard, dus werd hij veroordeeld tot 43 jaar gevangenisstraf. Hij was vergeten.
Eerherstel
De familie realiseerde zich dat alle beschikbare informatie zou kunnen leiden tot het eerherstel van Doedel. Waar de familie zich voor hebben ingezet. “Ook in Nederland moet hij eerherstel krijgen, want dit is tenslotte het land dat besloot hem op te sluiten.”
-STVS Website/ TK-