Maandag 15 februari 2021- Wij moeten nog meer gaan praten over onze traumatische ervaringen, zegt Klinisch Psycholoog Harry Mungra. Vooral als het gaat om traumatische ervaringen binnen en buiten het gezin. Het ligt aan de ouders om met hun kinderen te praten over moeilijkheden waarmee onze pupillen zitten. Volgens Mungra kan je aan enkele verschijnselen merken dat kinderen een traumatische ervaring hebben gehad. Verschijnselen zoals een teruggetrokken houding, stil zijn, het verzwijgen van informatie, schijn depressiviteit en het vermijden van contact met volwassenen. De afgelopen maanden is de samenleving vaak geconfronteerd geraakt met tragische gebeurtenissen binnen de samenleving, die een lelijk teken hebben achtergelaten.
Open communicatie is een van de belangrijke factoren voor het oplossen van problemen en traumatische ervaringen, zegt Mungra.
Men moet tijdens het communiceren liever de waarom-vraag achter wege laten. Het is beter na te gaan hoe het komt. Luister niet om te reageren, maar toon begrip en attentie, zegt de Psycholoog verder. De hedendaagse opvoeding verschilt met die van vroeger, vindt Mungra. Vroeger mochten kinderen de ouders niet tegenspreken. Voor veel ouders is het daarom nu moeilijk om een open communicatie te hebben met hun kinderen.
-STVS Nieuwsdienst-