Ambtenaren ernstig benadeeld tijdens loonsverhoging 2018

19 March 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 19 maart 2021 – De toenmalige regering heeft tijdens de loonsverhoging van de ambtenaren in 2018 de landsdienaren ernstig benadeeld, omdat ze een bepaling van de Fiso-resolutie naast zich heeft neergelegd. Er is toen namelijk geen gebruikgemaakt van de juiste formulering om het exacte salaris te bepalen, waardoor sindsdien de ambtenaren maandelijks honderden Surinaamse dollars minder worden betaald. Dat zei vakbondsleider David Bakker met de resolutie in de hand donderdag tijdens een persconferentie, waarbij hij werd bijgestaan door onder anderen collega’s Imro Edam en Michael Sallons.

In een toelichting rekent Bakker voor dat de ambtenaren totaal ongeveer SRD 3 miljard tegoed hebben bij de overheid. De salarisverhoging die in september 2018 is ingegaan werkt terug vanaf januari 2017. “De mensen die geschaald zijn in de categorie 11A krijgen per maand SRD 3.042 minder betaald. Bij de grootste groep ambtenaren varieert het bedrag maandelijks tussen de SRD 500 en SRD 2.000.”

Hij zegt dit onrecht dat de mensen is aangedaan te zullen aanvechten. “De juristen hebben ons gezegd dat regeringsmensen politiek hiermee zullen spelen, maar wij doen daarmee niet mee. Wij komen op voor de belangen van de ambtenaren”, zei Bakker. Als de overheid geen gehoor geeft aan hun oproep kan de regering de gevoelens na twee weken merken. De vakbondsman wilde hierover nog niet in detail treden.

De ambtenaren zullen in elk geval worden geïnformeerd. Mogelijk kunnen de bonden het geld afdwingen door de staat voor het gerecht te dagen. Toen Bakker in december 2018 merkte dat de lonen niet zijn betaald volgens de resolutie, zou hij dat hebben aangekaart bij Ravaksur-voorzitter Robby Berenstein en CLO-bestuurslid Michael Miskin, dat mede had onderhandeld met de toenmalige regering. “Miskin vroeg of ik wilde dat de regering geld zou gaan drukken”, vertelt Bakker. Berenstein zou gevraagd hebben om de kwestie in Ravaksur te bespreken en de zaak zou worden gecorrigeerd.

Er kwam volgens Bakker een hele poos geen schot in de zaak. Volgens hem heeft Miskin telefonisch tegenover hem toegegeven dat hij gelijk heeft en hierover te willen praten. “Ik heb hem gezegd dat ik niets te bespreken heb met hem. Hij moet het probleem oplossen met de minister van Binnenlandse Zaken.” Miskin kan zich dit alles niet herinneren. Hij heeft wel met Berenstein en vakbondsman Allessandro Spong gesproken die Bakker vertegenwoordigden.

Miskin wijst erop dat volgens de wet Bakker gelijk heeft. Maar hij legt uit dat in 2018 de       koopkrachtversterking van SRD 500 is geïncorporeerd in het loon van de ambtenaren en daarbij worden ook de pensioen-, AOV-, ziektepremie en belasting meegeteld (brutoloon). “Daarop is een 25 procent-verhoging gegeven en dat heeft ertoe geleid dat iedereen veel meer geld heeft gekregen dan als we gebruik zouden maken van de juiste verhouding van Fiso.” Indien de desbetreffende verhouding toegepast zou worden zouden volgens Miskin alle ambtenaren 100 procent verhoging moeten krijgen en dat was toen financieel niet haalbaar.

Op advies van juristen heeft Bakker met verschillende vakbondsleiders zoals die van CLO gesproken om het probleem aan te pakken. “Want een enkeling is een drenkeling.” Echter, lijkt de CLO, gesprekspartner van de regering voor belangen van de ambtenaren, hem in de steek te hebben gelaten. Hij heeft in 2020 Edam en Sallons achter zich gekregen. “Ik kon niet rustig zitten, omdat de ambtenaren zijn benadeeld en dat kunnen wij als vakbondsleider niet accepteren”, aldus Bakker.

Het drietal heeft minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken hierover aangeschreven waarna in december 2020 met hem is gesproken. Er was een vervolggesprek afgesproken waaraan ook de minister van Financiën en Planning zou aanzitten, maar het is er niet van gekomen. In een informeel gesprek met Somohardjo bij het BOG heeft de minister beloofd Bakker te zullen uitnodigen, maar ook dat gesprek heeft niet plaatsgevonden.

Bakker heeft in februari de minister schriftelijk gevraagd om een gesprek binnen twee weken. Twee dagen voordat de termijn zou verstrijken, heeft een medewerker van de bewindsman hem gezegd dat die nog geen ruimte kan maken voor de vakbondsleiders. “Wij houden van dialoog, maar als we praten, willen we een oplossing en als mensen zaken niet met ons willen bespreken, moeten we de ambtenaren vertellen dat ze worden gedupeerd”, zegt Bakker.

-STVS Website-