Woensdag 17 maart 2021 – Een bijzondere vondst in een grot ten zuiden van de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Voor het eerst in tientallen jaren zijn daar 1900 jaar oude Bijbelse documenten gevonden. “Een mooie vondst, dit keer zijn ze wél echt”, zegt een expert erover.
Israëlische archeologen hebben bekendgemaakt dat ze stukken van manuscripten gevonden hebben die bekendstaan als de Dode Zeerollen. Het gaat – in snippers en grotere fragmenten – om Bijbelse teksten van de profeten Zacharia en Nahum.
De documenten lagen in grotten in de Woestijn van Judea, die bij de Dode Zee op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever ligt. De teksten zijn over het algemeen in het Oud-Grieks, maar de naam van God staat er telkens in een oude versie van het Hebreeuws.
Het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen doet al jaren onderzoek naar de ongeveer duizend originele manuscripten die tussen 1947 en 1956 werden gevonden in de grotten. Die ontdekking werd gezien als één van de belangrijkste in de 20ste eeuw.
Professor Mladen Popović spreekt tegen RTL Nieuws van ‘een belangrijke vondst’. “Voor de mensen die twijfelen aan de echtheid van de documenten: dit is wel echt hoor”, zegt hij.
Nepfragmenten
De laatste jaren is er een handel in nepfragmenten op gang gekomen. Er wordt tot honderdduizenden euro’s voor gevraagd. “Kleine snippertjes zijn al veel geld waard. Dus dan is het goed dat er nu weer iets is gevonden dat echt is”, zegt Popović.
Ook rovers zoeken in het gebied naar waardevolle spullen. Om die af te troeven, zijn Israëlische archeologen vijf jaar geleden begonnen met het uitkammen van de grotten.
De doorgaans opgerolde perkamenten documenten werden in grotten verstopt tijdens een Joodse opstand tegen de Romeinen in de tweede eeuw na Christus.
In die tijd moesten Joden vluchten voor hun leven, toen de Romeinse legioenen flink huishielden. Popović: “Ze namen alles van waarde mee en zochten veiligheid in de grotten. Het was dramatisch. De Romeinen zaten op sommige plekken boven op de kliffen om de boel in de gaten te houden. Mensen konden geen kant op.”
Opgerold
In de grotten zijn ook skeletten gevonden van mensen die waarschijnlijk van honger en dorst omkwamen. Daarbij lagen ook sieraden, sleutels en manuscripten. “Meestal zijn ze zomaar ergens los teruggevonden, alleen de bedoeïenen die in 1947 de eerste grot ontdekten zeiden ze opgerold in linnen of kruiken te hebben aangetroffen.”
Popović en zijn team waren met andere collega’s zelf ook in 2019 in een aantal van die grotten. “Dat is niet makkelijk, klimmen om de grot te bereiken en dan nog verder klimmen in het pikkedonker in een grot. Sommige grotten zijn ook ingestort.”
Volgens de Israëlische autoriteiten zijn er nu behalve onderdelen van de Dode Zeerollen ook onder meer munten, een 6000 jaar oud skelet en ‘de oudste mand in de wereld’ gevonden. De mand moet zeker 10.000 jaar oud zijn.
Hoop op nieuwe vondst
Wetenschappelijk gezien brengt de laatste vondst van Dode Zeerollen niet zo veel nieuwe inzichten, zegt de professor. “Er is niks gevonden over wat we nog niet weten. De hoop is dat er nieuwe teksten worden gevonden, en grotere manuscripten. Dat zou alles weer op z’n kop kunnen zetten, net als met de eerste ontdekkingen in de jaren 40 en 50.”
De Israëlische archeologen willen de zoekoperatie in het woestijngebied voortzetten. Ze roepen op nog meer tijd en geld te besteden aan het zoeken: nog maar de helft van het beoogde woestijngebied is daadwerkelijk doorzocht, en er zijn nog veel meer grotten waarvoor rovers belangstelling hebben.
-rtlnieuws.nl-