Griekenland krijgt 155 miljoen EU-geld voor nieuwe migrantenkampen op eilanden

30 March 2021

Comments: 0

Dinsdag 30 maart 2021- Griekenland krijgt van Brussel 155 miljoen euro om nieuwe opvangcentra op de eilanden Lesbos en Chios te bouwen. De overeenkomst werd vandaag ondertekend tijdens een bezoek van verantwoordelijk Eurocommissaris Johansson. Vorig jaar was al afgesproken dat er Europees geld beschikbaar zou komen voor nieuwe of gemoderniseerde opvangcentra op de vijf eilanden waar vluchtelingenkampen zijn. Het ging, behalve om Lesbos en Chios, om Samos, Leros en Kos. Voor die drie eilanden was al ruim 120 miljoen euro toegekend.

Op de vijf eilanden verblijven volgens officiële cijfers nu bijna 14.000 migranten. Iets meer dan 6500 daarvan zitten in een tentenkamp op Lesbos dat in allerijl werd opgezet na de verwoestende branden die in september het beruchte kamp Moria in de as legden.

De Griekse centrumrechtse regering die sinds het aantreden in 2019 een strenger migratiebeleid voert, wil meer ‘gesloten’ kampen. De Europese Commissie voelt daar niets voor. “Het wordt open, niet gesloten. We gaan geen mensen gevangenzetten”, zei commissaris Johansson op een persconferentie. “We willen niet dat mensen nog een winter in tenten doorbrengen.”

De Griekse autoriteiten staan nu voor de taak om de nieuwe opvangcentra voor de komende winter af te krijgen. Daar komen logistieke problemen bij kijken, maar mogelijk ook protesten van een deel van de lokale bevolking en autoriteiten, met name op Lesbos en Chios. Er zijn al wel locaties aangewezen, maar de aanbestedingsprocedures voor de bouw moeten nog beginnen.

-STVS Website-