Donderdag 04 maart 2021-Ā Suriname is per 1 november 2019 overgestapt tot het gebruik van composteerbare wegwerpbakjes. Omdat er tot dan heel weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek is verricht naar de bruikbaarheid en afbreekbaarheid van deze bakjes, besloot Surajni Raghoedat Panday er wetenschappelijk onderzoek naar te verrichten. Zij werd hierin begeleid door voedseltechnoloog Ricky Stutgard.
āVolgens het Ministerie van Economische Zaken en Technologische Innovatie breken de composteerbare suikerrietwegwerpbakjes binnen 90 dagen volledig af. En in de mix van zwarte aarde en Antex 26 is gebleken dat deze bakjes inderdaad binnen 90 dagen afbreken. Het composteringsproces is een succes geweest en wat het ministerie zegt is dus waarā, concludeert Raghoedat Panday, die met succes is afgestudeerd en zichzelf sindsdien Bachelor of Science mag noemen.
Haar onderzoek kreeg als titel mee āEen analyse naar de fysische microbiologische en sensorische kwaliteit van composteerbare suikerrietwegwerpbakjes en de impact hiervan op het milieuā. De composteerbare bakjes zijn intussen overal verkrijgbaar. Zij hebben de voorheen gebruikte foam bakjes vrijwel volledig vervangen. Raghoedat Panday legt uit dat er wel een verschil bestaat tussen de composteerbare bakjes en biologisch afbreekbare bakjes. De composteerbare bakjes breken namelijk binnen 90 dagen af, terwijl de biologisch afbreekbare bakjes meer tijd nodig hebben om af te breken, namelijk drie tot vier jaren. āDat is het enige verschilā, zegt Raghoedat Panday.
Stutgard vertelt dat hij in het kader van de scholenhandenwassenwedstrijden van Intermed Caribe regelmatig naar Clevia Park moest om het een en ander te organiseren. Daar heeft hij de composteerbakjes voor het eerst gezien. āDat was lang voordat het besluit genomen was om ze te verbieden. Iedereen op Clevia Park gaat dus naar Total Green om er te voor zorgen dat het milieu niet wordt aangetastā, herinnert hij zich. Toch verwachtte hij in eerste instantie niet dat het onderzoek van Raghoedat Panday vruchten zou afwerpen. Gaandeweg het proces bleek echter, mede dankzij een groot doorzettingsvermogen van zowel begeleider als student, dat dit onderzoeksproject grote kans van slagen had.
āUit ons onderzoek blijkt dus ook dat het opwarmen van de composteerbare bakjes tot Ć©Ć©n minuut haalbaar is. Een ander ding dat Surajni heeft aangegeven, is dat het bakje lekt. Een vriend maakte de opmerking dat hij in het buitenland heeft gezien dat ze eerst cut-rite papier zetten en dan lekt het dus niet. Alleen is de vraag nu, en daar moet onderzoek naar worden gedaan: is cut-rite papier wel afbreekbaar en composteerbaar? Want als het bijvoorbeeld niet afbreekt, dan hebben we een āwer-bruku, pur-bruku-situatieā, aldus Stutgard.
-STVS Website-