Maandag 29 maart 2021- De schil wordt meestal weggegooid, maar kan verder worden gebruikt. In een tweedaags kunstseminarie over het gebruik van biologische en lokale materialen demonstreerde de Nederlandse kunstenaar Marjet Zwaans de mogelijkheden aan pas afgestudeerden van de Nola Hatterman Art Academy (NHAA).
Samen met Razia Barsatie voert ze het Knowledge Exchange Project Collectief Un Prati a Patu (CUPP) uit. De Surinaamse kunstenares hoopt haar kennis te delen met Zwaans en opkomende kunstenaars. Barsatie heeft de kruiden of materialen die ze in de omgeving tegenkwam gebruikt om in het verleden kunst te maken, en ze ontdekte de voordelen van het werken met biologische en lokale materialen.
Suriname is momenteel de artist-in-residence van de Rijksacademie van Beeldende Kunst in Amsterdam en zij heeft samen met Zwaans een online studio opgericht. Woensdag is de laatste dag waarop deelnemers het experiment met elkaar delen.
Het doel van dit seminar is om omliggende materialen te vinden. Je hoeft dus niets te kopen om maar één ding te doen, aldus Zwaans. Dit experiment staat centraal. De volgende fase zal zich blijven ontwikkelen. Het delen van kennis, experimenteren en ervaring is belangrijk voor kunstenaars. Door het enthousiasme van de deelnemers heeft de initiatiefnemer bij de deelnemers de indruk achtergelaten dat de deelnemers dat zullen blijven doen.
Er is een gemeenschappelijke Facebook- en Instagram-pagina gemaakt, zodat deelnemers met elkaar in contact kunnen blijven om hun experimenten te delen en feedback te geven aan de initiatiefnemer. Op deze manier hopen Zwaans en Barsatie hun kennis te delen. Zwaans zei: “Continuïteit is erg belangrijk voor ons. Het mag niet stoppen in een vergadering.” De twee kunstprojecten spelen in op de huidige geest van Covid-19: de behoefte aan ecosystemen in de kunstwereld, ecologisch denken, samenwerking, het gebruik van biologische en lokale materialen en de bevordering van gelijke rechten voor Nederlandse en Surinaamse kunstenaars. Met dit project hopen Barsatie en Zwaans het delen van ideeën en onzekerheden met lokale en internationale kunstenaars aan te moedigen, evenals kansen om hun visie en basis met hun kunstenaars te ontwikkelen.
Op basis van een langdurige samenwerking ontwikkelt de kunstenaar nu verschillende voorstellen voor proefprojecten op korte termijn. Ze werken samen met andere kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en Suriname. Ze evalueren en gebruiken gedeelde ervaringen om de ondersteuning voor het CUPP-netwerk te onderzoeken.
-STVS website/TK-