Donderdag 18 maart 2021- Gisteren werd bekend dat de Tanzaniaanse president Magufuli was overleden, nadat hij al twee weken niet in het openbaar was verschenen. De vraag is wat voor coronabeleid zijn opvolger gaat kiezen. Magufuli heeft de impact van corona in zijn land altijd gebagatelliseerd.
Samia Suluhu Hassan, de huidige vicepresident, wordt Magufuli’s opvolger. Daarmee krijgt Tanzania zijn eerste vrouwelijke president. Volgens Afrika-correspondent Elles van Gelder is het afwachten hoe het coronabeleid van Hassan eruit gaat zien.
“Hassan kon zich tot de dood van Magufuli niet uitspreken over het coronabeleid, maar men denkt hier dat vooral Magufuli zélf heel sceptisch was over corona. Met Hassan aan de macht kan dat voor een omwenteling zorgen.”
Dat Magufuli coronascepticus was, bleek uit zijn beleid. Sinds mei vorig jaar registreert Tanzania geen besmettingen en doden meer en vaccins werden niet meer besteld. Ook praten over corona was “een soort staatsgeheim”, zegt van Gelder. “Alleen hijzelf en zijn minister van Gezondheidszorg mochten er iets over zeggen.”
Hierdoor wordt ook de genoemde doodsoorzaak van Magufuli betwijfeld in Tanzania. Zo zei de Tanzaniaanse oppositieleider Tundu Lissu een aantal dagen geleden op Twitter dat hij van hooggeplaatste bronnen had gehoord dat Magufuli was opgenomen met corona “Nu de doodsoorzaak anders is uitgelegd, zegt de oppositie dat de regering gewoon door blijft gaan met liegen”, zegt Van Gelder.
Ook over de datum en plaats van overlijden is onduidelijkheid. “Er is gezegd dat Magufuli in een ziekenhuis in Dar es Salaam is overleden, maar er gingen geruchten over een Afrikaanse president die was opgenomen in Kenia. Dat is nooit door de regering bevestigd.”
Magufuli’s opvolger Hassan krijgt sowieso te maken met een toenemende roep om coronamaatregelen, weet Van Gelder. “De katholieke kerk in Tanzania zegt dat er al 60 nonnen en 25 priesters zijn overleden aan corona. Ook universiteiten gingen in tegen het beleid van de Tanzaniaanse regering, en riepen op om mondkapjes te dragen.”
Het presidentschap van Magufuli begon in 2015. Hoewel zijn populariteit bij zijn aanstelling aanzienlijk was, zal hij volgens Van Gelder toch vooral herinnerd worden als de president die corona niet aanpakte en steeds meer macht naar zichzelf toetrok.
“Toen hij begon te regeren werd hij gezien als iemand die van aanpakken wist en de corruptie in het land aanpakte. Maar hij perkte de democratische ruimte steeds verder in. Oppositie voeren was gevaarlijk, journalisten durfden geen kritiek te uiten en sociale media werden aan banden gelegd”, zegt Van Gelder.
“Hij was nog wel populair op het platteland, maar vooral jongeren wilden verandering. Hassan zit de ambtsperiode van Magufuli uit, ze heeft daarmee nog dik vier jaar om haar eigen stempel te drukken.”
Bron:-Nos.nl-