Maandag 15 maart 2021- De Ugandese oppositieleider Bobi Wine is opnieuw aangehouden, ditmaal terwijl hij een protest leidde tegen de opsluiting van zijn aanhangers in de nasleep van de presidentsverkiezingen van januari.
De politie hield Wine aan in de buurt van een plein in Kampala en reed hem vervolgens terug naar zijn huis buiten de hoofdstad. “Zijn huis is nu omsingeld door de politie en het leger”, plaatste een medewerker op het twitter account van Wine. Toen hij werd aangehouden drukte Wine zijn medestanders op het hart niet te vechten met de gewapende politie. “Geef ze geen reden.”
Oppositieleider Wine nam het bij de verkiezingen in januari op tegen zittend president Yoweri Museveni. Museveni werd tot winnaar uitgeroepen met 58 procent van de stemmen, Wine kreeg 35 procent. Wine noemde deze resultaten frauduleus en zei dat militairen stembiljetten voor mensen hadden ingevuld en kiezers uit stembureaus hadden weggejaagd. Hij vroeg kiezers de uitslag te verwerpen.
Tegelijkertijd beschuldigen de Ugandese autoriteiten Wine van het oproepen tot en leiden van gewelddadige protesten tegen de regering van Museveni. Wine, een 39-jarige zanger en politicus wiens echte naam Kyagulanyi Ssentamu is, zegt dat hij een geweldloze beweging leidt.
Museveni, een 76-jarige voormalige guerrillaleider die in 1986 met geweld aan de macht kwam en sindsdien zes keer werd verkozen, is bij veel Ugandezen populair omdat hij voor relatieve stabiliteit en veiligheid heeft gezorgd. Museveni zelf heeft vroegere leiders zoals Idi Amin, wiens regime berucht was voor ontvoeringen en buitengerechtelijke executies, aan de schandpaal genageld.
Oppositieleden zoals Wine beschuldigen de regering van Museveni ervan steeds meer te regeren zoals zijn voorgangers. Ze zeggen dat de regeringsleider met corruptie zijn greep op de macht probeert uit te breiden.
In een televisietoespraak waarschuwde Museveni dat aanhangers van de oppositie zullen worden gearresteerd als ze van plan zijn om zijn inauguratie in mei te verstoren.
Uganda heeft nog nooit een vreedzame machtsoverdracht meegemaakt, een van de redenen waarom zelfs sommigen binnen Museveni’s partij openlijk zeggen dat hij een opvolger moet klaarstomen.
-Nos.nl-