Brazilië een gevaar voor de hele wereld

25 April 2021

Comments: 0
Een medewerker van het kerkhof in Manaus plaatst een kist met daarin een covidslachtoffer, in de grond.  Beeld AFP

Een medewerker van het kerkhof in Manaus plaatst een kist met daarin een covidslachtoffer, in de grond

Zondag 25 april 2021- Door een gebrek aan coronamaatregelen vormt Brazilië volgens onderzoekers een gevaar voor de rest van de wereld. ‘Het is een petrischaaltje voor nieuwe virusvarianten. De ogen van de wereld zijn gericht op Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land werd de afgelopen weken weer een van de grootste coronabrandhaarden wereldwijd. Met nu dagelijks ­gemiddeld zo’n drieduizend doden en vele tienduizenden besmettingen. Volgens officiële ­tellingen, althans. Verwacht wordt dat vooral in de arme favela’s, waar afstand houden schier onmogelijk is en zorg ontoereikend, het virus onder de radar welig tiert.

Vanuit binnen- en buitenland neemt de ­kritiek op het coronabeleid van president Jair Bolsonaro toe. Of eerder: de kritiek op het ­gebrek aan beleid. Regionaal zijn door een aantal gouverneurs en burgemeesters maatregelen ingevoerd, maar de president, die zich graag laat voorstaan op zijn machomentaliteit, heeft de gevaren van het virus van meet af aan gebagatelliseerd. “Mensen gaan nu eenmaal dood,” zei de president deze maand nog als reactie op kritiek op zijn aanpak. De gevolgen van een volledige lockdown zouden volgens hem vele malen gevaarlijker zijn voor het land.

Nog zorgwekkender zijn de aanwijzingen dat de P1-variant een mutatie bevat, waardoor antistoffen van een eerdere besmetting geen bescherming lijken te bieden. Met andere woorden: iemand die besmet is met het ‘originele’ coronavirus, kan meteen nóg een keer een hevige vorm van Covid-19 krijgen bij besmetting met de variant. Dat kan ook ingrijpende gevolgen hebben voor de effectiviteit van de vaccins.
December 2020: nabestaanden begraven een covidslachtoffer in Manaus. Beeld AFP

December 2020: nabestaanden begraven een covidslachtoffer in Manaus

Maar de gebeurtenissen in Manaus zijn niet geruststellend. De dichtbevolkte industriestad werd vorig voorjaar genadeloos hard getroffen door het coronavirus. Na horrormaanden leek er in de zomer een beetje licht aan het einde van de tunnel te gloren. Onderzoek van de Universiteit van Oxford stelde in september vast dat 76 procent van de bevolking van de stad antistoffen tegen corona had. Manaus leek zo de eerste plek ter wereld te zijn waar groepsimmuniteit tegen het virus was ­bereikt.

Dat optimisme duurde tot ­december, toen de chaos in de ziekenhuizen als nooit tevoren terugkeerde, en daarmee de ­beelden van provisorische massagraven. De P1-variant zou de verklaring zijn. Die variant, die inmiddels in 43 landen, waaronder Nederland, is aangetroffen, is niet de enige zorgwekkende mutatie in Brazilië. Intussen zijn al zeventien variaties op de P1 ontdekt, waarvan er twee worden gezien als potentieel nog gevaarlijker. En het is een kwestie van tijd tot daar weer variaties op ontstaan.

“Hoe hoger het transmissieniveau, hoe hoger het risico op nieuwe mutaties,” legt Ester ­Sabino, wetenschapper aan de medische faculteit van de Universiteit van Sao Paulo, uit aan persbureau Reuters. Bioloog José Eduardo Levi vergelijkt Brazilië in het Britse tijdschrift The New Statesman met een petrischaaltje voor het virus, waarin dat zich vrijelijk kan doorontwikkelen in mogelijk nog gevaarlijker of resistenter varianten. Brazilië is een gevaar voor de rest van de wereld.

-Website-