China en Suriname versterken 45 jaar strategische samenwerking

24 April 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 24 april 2021- De ambassadeur van de Volksrepubliek China Z.E. Liu Quan heeft op donderdag 22 april een bezoek gebracht aan DNA-voorzitter Marinus Bee MSc. LL. B. In het teken van 45 jaar strategische samenwerking en vanwege de solidaire opstelling van China in de strijd tegen de groeiende greep van de covid-19-pandemie, heeft Z.E. Liu Quan 20.000 wegwerpmaskers gedoneerd aan DNA. De DNA-voorzitter bedankte de Chinese diplomaat voor dit gebaar dat de goede betrekkingen tussen beide landen bewijst. Van de 20.000 wegwerpmaskers zullen 15.000 gedoneerd worden aan scholen en diverse sociale instellingen.

Het is niet de eerste keer dat DNA-donaties ontvangt van de Volksrepubliek China. In het verleden zijn laptops en printers geschonken door Z.E Yang Zigang. De Volksrepubliek China heeft in de bilaterale samenwerking diverse projecten in Suriname gefinancierd en diverse donaties gedaan. In februari 2020, kort voor de uitbraak van de Covid-19-pandemie, is het Regionaal Ziekenhuis Wanica opgeleverd. Dit ziekenhuis heeft 180 stuks bedden en is geschonken door het Volksrepubliek China.

Veel Surinamers zijn in de gelegenheid gesteld om trainingen in China te volgen voordat de Covid-19-pandemie uitbrak. De ambassadeur gaf te kennen dat die trainingen weer opgepakt zullen worden wanneer Covid-19 beheersbaar is. In het verlengde hiervan sprak DNA-voorzitter Bee de hoop uit dat de people-to-people uitwisselingsprogramma’s en diplomatieke missies tussen beide landen weer van start kunnen gaan. Het is niet een kwestie van of, maar van wanneer. Voorzitter Bee gaf aan dat zowel de coalitie als de oppositie in DNA zich wederom committeert aan de “One China Policy.

-Website-