Jeruzalem in teken van onrust

24 April 2021

Comments: 0

Zaterdag 24 april 2021- Sinds het begin van de Ramadan is het onrustig geweest in Jeruzalem. Vanwege vaste maand kwamen veel Palestijnen na zonsondergang naar de oude stad van Jeruzalem. Traditioneel werd de bijeenkomst gehouden bij Damascus Gate. Onlangs kwamen de Palestijnen daar in botsing met de veiligheidstroepen van de Israëlische politie. De agent werd beschuldigd door de Palestijnen, in de hoop te voorkomen dat de bijeenkomst zou worden gehouden.

Donderdagavond marcheerde een groep van ultra-nationalistische Israëli’s van de extreem rechtse organisatie Lahava (vlam) door het centrum van Jeruzalem. Ze scandeerden leuzen als ‘dood aan de Arabieren’ en zwaaiden met spandoeken waarop te lezen viel ‘dood aan de terroristen’. Bij de Damascuspoort werden ze tegengehouden door een kordon van de ordedienst van de politie. Die probeerde uit alle macht een confrontatie te voorkomen tussen de scanderende Israëli’s en de Palestijnen die met vuurwerk gooiden en vuilnisbakken in brand staken. Dat mislukte. Bij de urenlange onlusten die volgden raakten honderd personen gewond. De politie verrichte meer dan vijftig arrestaties.

De onlusten komen na een periode van relatieve rust in Jeruzalem. De overheid vreest voor nieuw geweld tussen Palestijnen en Joodse extremisten. Toch bleef het vrijdag rustig in de stad. Circa zestigduizend moslims kwamen naar het middaggebed bij de Al Aqsa moskee in het centrum. Religieuze leiders riepen daarbij op om kalm te blijven.

-Website-