MIljoenen kinderen lopen gezondheidsrisico’s door stilleggen reguliere vacinaties

28 April 2021

Comments: 0

Woensdag 28 april 2021- Veel landen hebben hun reguliere vaccinatiecampagnes moeten uitstellen vanwege het coronavirus. Dat blijkt uit een door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgevoerd onderzoek. Door het stilleggen van het vaccineren tegen ziektes als mazelen, polio en gele koorts zouden miljoenen kinderen het risico lopen om ziek te worden, waarschuwt de organisatie samen met UNICEF en vaccinatie-alliantie Gavi.

Meer dan Ă©Ă©n derde van de 135 ondervraagde landen geeft aan dat routinematige vaccinatiediensten door de problematiek rondom het coronavirus, zijn onderbroken. Daardoor zijn veel grootschalige vaccinatiecampagnes, bijvoorbeeld het op grote schaal inenten tegen mazelen, verstoord; in zo’n vijftig landen moesten deze prikken worden uitgesteld, blijkt uit de door WHO afgenomen enquĂȘte. Met die vaccinatiecampagnes moeten uitbraken van deze besmettelijke ziektes worden voorkomen.

Sinds het opschorten van het prikken hiertegen zien de hulporganisaties dat er al meerdere uitbraken zijn voorgekomen. Zo hebben de Democratische Republiek Congo, Pakistan en Jemen de laatste tijd te maken gehad met ernstige uitbraken van mazelen.

Juist de vaccinatiecampagnes tegen deze besmettelijke ziekte zijn getroffen door het coronavirus, zien de organisaties. In totaal zijn ongeveer 60 vaccinatiecampagnes aangehouden, waarvan 23 specifiek gericht waren op het prikken tegen mazelen. Daardoor worden naar schatting zo’n 140 miljoen mensen, van wie vooral kinderen, getroffen.

-Nieuwsdienst-Â