Nederland stopt tijdelijk met AstraZeneca-vaccin bij mensen onder de 60 jaar

3 April 2021

Comments: 0

Zaterdag 03 april 2021- Het ministerie van Volksgezondheid, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Lareb, RIVM en de Gezondheidsraad overlegden de hele middag koortsachtig over de melding van de mogelijke bijwerking. Nu is dus besloten tot een tijdelijke stop, in afwachting van een oordeel van het PRAC, het bijwerkingencomité van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Dat staat gepland voor komende woensdag.

De stop voor mensen onder de 60 (dus tot en met 59) jaar geldt per direct. De GGD schrapt door de pauze tienduizend al gemaakte prikafspraken. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging, het Landelijke Netwerk Acute Zorg en de branchevereniging Nederlandse GGZ zijn ingelicht over het besluit.

De voorzorgsmaatregel heeft geen effect op de afspraken van mensen van 60 jaar en ouder, omdat de mogelijke bijwerking vooral gemeld wordt bij jongere mensen, meldt De Jonge in zijn brief. Daarnaast lopen de ouderen ook een groter risico op ernstige ziekte of overlijden door het coronavirus. Het prikken met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna gaat ook gewoon door.

-ad.nl-