Verkeerde informatie voedt vaccinatievrees, zegt PAHO-directeur

23 April 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 23 april 2021- [INGEZONDEN] Washington, D.C., 21 april 2021 (PAHO) – Verkeerde informatie is één van de ernstigste bedreigingen voor de volksgezondheid, en het is het meest schadelijk als de terughoudendheid tegenover vaccins aanwakkert, zei Dr. Carissa F. Etienne, directeur van de Pan American Health Organization vandaag.

“Elke persoon in een kwetsbare groep die aarzelt om te worden gevaccineerd, kan deel gaan uitmaken van de trieste statistieken: één van de duizenden sterfgevallen die dagelijks plaatsvinden als gevolg van COVID-19. Vaccineren redt nu levens en zal bijdragen aan het beheersen van de overdracht in de nabije toekomst wanneer we een hoge immunisatiedekking bereiken,” vertelde ze op een persconferentie.

Meldingen van zeer zeldzame onverwachte bijwerkingen van sommige COVID-19-vaccins mogen mensen niet doen aarzelen om zich te laten immuniseren, zei ze.

“De vaccins die via COVAX worden geleverd, zijn grondig beoordeeld door de WHO-experts. De voordelen van deze vaccins bij het voorkomen van infecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen wegen zwaarder dan de risico’s van bijwerkingen,” merkte Dr. Etienne op.

“Omdat onbetrouwbare informatie zich snel verspreidt, werkt PAHO samen met tech-bedrijven zoals Twitter, Google en Facebook om nepnieuws aan te pakken en ervoor te zorgen, dat het publiek gemakkelijk accurate informatie kan vinden,” voegde Dr. Etienne toe.

De tragische mijlpaal van meer dan drie miljoen sterfgevallen als gevolg van COVID, waarvan bijna de helft in het Pan-Amerikaans gebied, “herinnert ons eraan, dat we meer moeten doen om elkaar te beschermen, omdat dit virus een bedreiging blijft vormen in elke hoek en in elke gemeenschap in onze regio.” zei Etienne. Alleen al in de afgelopen week registreerden de Amerika’s meer dan 1,5 miljoen nieuwe COVID-gevallen en bijna 40.000 doden.

“COVID-vaccins bieden geen onmiddellijke bescherming. Ons lichaam heeft tijd nodig om immuniteit tegen het virus op te bouwen nadat we zijn gevaccineerd, en we zullen de volledige impact pas zien als meer van ons beschermd zijn. Laten we niet vergeten, dat met de beperkte doses die op dit moment voor ons beschikbaar zijn, het redden van levens de prioriteit zou moeten zijn. Het stoppen van de overdracht van deze ziekte vereist aanvullende maatregelen,” zei Dr. Etienne.

De PAHO-directeur merkte op, dat “in Israël COVID-19-vaccins al helpen om infecties terug te dringen, en de eerste gegevens uit Chili en enkele steden in Brazilië wijzen op een afname van het aantal ziekenhuisopnames bij ouderen, mede dankzij COVID-vaccins.”

“PAHO doet er alles aan om zo snel mogelijk zoveel mogelijk vaccins in onze regio te krijgen. We hebben geholpen meer dan 4,2 miljoen doses COVID-vaccins te leveren aan 29 landen in Noord- en Zuid-Amerika. Miljoenen aanvullende vaccins zijn gepland in de komende weken. En we zullen niet stoppen totdat elk land in onze regio de nodige hoeveelheden vaccins hebben,” zei Dr. Etienne.

Maar, merkte ze op: “We hebben meer COVID-vaccins nodig voor onze regio. We hebben landen nodig om de doses die ze voorhanden hebben snel toe te dienen. We hebben gemeenschappen nodig om vertrouwen in het vaccineren op te bouwen. En als het jouw beurt is om je te laten vaccineren, onthoud dan: deze vaccins kunnen je leven redden. ”

Vaccination Week in de Amerika’s, die volgende week begint, “is een perfect moment om ons te herinneren aan de capaciteit van vaccins om levens te redden. Vaccinaties zijn een collectieve inspanning en het succes van vaccinatiecampagnes hangt van ons allemaal af,” zei Etienne.