Vreugde na veroordeling agent die George Floyd doodde

21 April 2021

Comments: 0

Woensdag 21 april 2021- De uitspraak in het proces tegen Derek Chauvin wordt in de hele VS gezien als doorbraak in een rechtssysteem dat altijd coulant is geweest voor agenten die dodelijk geweld hebben gebruikt. Een paar New Yorkers slaken oerkreten, er wordt gejoeld en geklapt. “Ik heb twee zwarte zoons, ik hoop dat ze zich nu wat veiliger kunnen voelen,” zegt Valerie Campbell, een moeder en oma uit Brooklyn die vanaf haar bankje op het plein even mee-applaudisseert als ze hoort dat Chauvin schuldig is bevonden. “Kijk hoe iedereen hier reageert. Deze uitspraak zou tot verandering kunnen leiden.”Chauvin is door de jury op alle punten in de aanklacht schuldig bevonden, onder meer aan doodslag. Dat vonnis leidt tot hoopvolle reacties in de VS, waar jaarlijks zo’n 1100 mensen omkomen door politieoptreden. De video waarin is te zien hoe Chauvin in Minneapolis zijn knie in de nek van George Floyd blijft drukken tot hij overlijdt ontketende vorig jaar wereldwijde antiracismeprotesten.

“Ik ben zo opgelucht, en ik weet dat onze gemeenschap opgelucht is, net als mensen in het land en de wereld,” zei Nekima Levy Armstrong, advocaat en een van de leidende antiracisme-activisten in Minneapolis. In een eerste reactie tegen CBS News: “De zwarte gemeenschap stond op scherp sinds dit proces begon. Nu voelt het alsof we weer kunnen ademen.” Veel Amerikaanse burgemeesters hadden uit voorzorg stevige veiligheidsmaatregelen genomen. Ze vreesden grote onrust bij eventuele vrijspraak van Chauvin. Vorig jaar braken rellen en plunderingen uit rond protesten na de dood van George Floyd. Hoofdstad Washington riep bijvoorbeeld enkele honderden militairen van de Nationale Garde op. Minneapolis was de al enkele weken een belegerde stad. Maar na het vonnis werd juist feest gevierd, en vreedzaam gedemonstreerd.

De strijd tegen onnodig gewelddadige politiemensen is voor activisten niet voorbij. Drie andere betrokken agenten komen nog voor de rechter, en het is nog de vraag welke straf Chauvin krijgt. Dat wordt over acht weken bepaald. Omdat hij geen crimineel verleden heeft is het volgens experts onwaarschijnlijk hij daadwerkelijk 40 jaar achter de tralies moet, de maximumstraf in zijn zaak. Bovendien is met zijn veroordeling het probleem – een buitensporig aantal doden door politiegeweld, vooral onder mensen van kleur – niet voorbij.

“De waarheid is dat Derek Chauvin die ter verantwoording wordt geroepen voor de dood van George Floyd de uitzondering is – niet de regel,” benadrukt Paul O’Brien, directeur van mensenrechtenorganisatie Amnesty USA. Voormalig president Barack Obama liet ook weten dat hij meer actie nodig vindt. “We weten dat echte rechtvaardigheid over veel meer gaat dan een vonnis in één rechtszaak.”

-Website-