Zorgsysteem India kan besmettingsgolf niet aan

26 April 2021

Comments: 0

Maandag 26 april 2021-Ā Overvolle ziekenhuizen, oplopende tekorten aan medicijnen en zuurstof en opnieuw een recordaantal besmettingen. De coronasituatie in India wordt nijpender en nijpender.Ā Zuurstof, alles voor zuurstof. Wanhopige familieleden van Indiase coronapatiĆ«nten hebben de hoop op het vinden van een bed in een ziekenhuis vaak al opgegeven, dus verplaatsen ze hun zoektocht nu naar medicijnen en zuurstof. Uit pure noodzaak worden veel patiĆ«nten thuis behandeld, ziekenhuizen zitten vol.

Maar ook de zoektocht naar medicijnen en zuurstof lijkt gedoemd te mislukken. Want de zuurstofflessen zijn als ze al worden verkocht onbetaalbaar. Prijzen voor Ć©Ć©n cilinder zijn gestegen van omgerekend 100 euro naar meer dan 1000. En ook medicijnen worden op de zwarte markt voor woekerprijzen verkocht.

Het is duidelijk: India zit midden in een gigantische gezondheidscrisis. De besmettingscijfers stijgen en stijgen, vrijwel elke dag valt een nieuw record te noteren. Zo ook vandaag:ā€ˆ352.991 inwoners testten positief. Het is alweer de vijfde dag op rij dat India een wereldwijd recordaantal besmettingen meldt. Ook het dodental stijgt stug door, tot 2812 vandaag. Vermoedelijk ligt dat aantal in werkelijkheid vele malen hoger.

De Indiase premier Narendra Modi spreekt van ā€˜een storm die het land op zijn grondvesten doet schuddenā€™. ā€œWe waren vol zelfvertrouwen toen we de eerste golf eronder kregen,ā€ zei hij op de radio. Modi roept iedereen op zich te laten vaccineren en ondertussen voorzichtig te zijn.

Volgens veel Indiƫrs komt die oproep rijkelijk laat. Bovendien wordt Modi nonchalance verweten. Zijn regering verklaarde het virus vorige maand nog verslagen en stond politieke en religieuze massabijeenkomsten toe. En nu komt de regering de beloofde zuurstofleveringen niet na, zo verklaren ziekenhuisbestuurders.

Tegelijkertijd bieden ook veel landen hulp. Daaronder Nederland en Duitsland, maar ook het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie als geheel. Onder meer zuurstof, medicijnen en medische apparatuur gaan die kant op.

-Website-Ā