Suriname vraagt Nederland om hulp bij vaccineren, maar wacht op antwoord

11 May 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 11 mei 2021- Door de huidige covid situatie in ons land, is de gezondheidszorg in enorme problemen komen te staan. Suriname heeft Nederland om hulp gevraagd inzake het vaccineren, maar tot nu toe nog geen reactie ontvangen. Dit zei minister Amar Ramadhin tegenover dagblad “volkskrant”.

‘We hebben de stoute schoenen aangetrokken en Nederland een brief gestuurd,’ aldus Ramadhin. Hij laat optekenen, dat de relatie tussen Nederland en Suriname helemaal is hersteld, en dat het vertrouwen weer op peil is. Hij wacht geduldig op reactie vanuit Nederland. De situatie is zeer zorgelijk.

De Nederlandse infectioloog Denise Telgt met Surinaamse roots, is de mening ook toegedaan dat de situatie rond het covid-gebeuren zorgelijk is. De infectioloog typeert de situatie in Suriname als “ dramatische problemen”.

Het Wanicaziekenhuis zit vol met covid-patienten en kan hierdoor haar functie niet meer uitoefenen, aldus Telgt. Het ministerie van Volksgezondheid komt financiële middelen tekort en vraagt daarom mensen die geïnfecteerd zijn met het virus, zich thuis te isoleren.

Volgens infectioloog Telgt, heeft de huidige financiële situatie te danken, aan de voorganger van president Chandrikapersad Santhoki, Desi Bouterse. Het gevolg hiervan is, dat verpleegmedewerkers niet op tijd hun salaris gestort krijgen.

Het Nederlandse ministerie van VWS ziet volgens Telgt de noodzaak van hulp wel, maar de beslissing ligt bij Buitenlandse Zaken. ‘Ik heb mij laten vertellen dat Nederland vrij gemakkelijk vaccins aan Suriname beschikbaar kan stellen die het zelf niet zal gaan gebruiken. Suriname vraagt ook om dergelijke rest-vaccins. Maar dat ligt blijkbaar politiek allemaal heel gevoelig. En ondertussen gebeurt er niets.’

-STVS Website-