Geen overbodige luxe: Suezkanaal wordt verbreed en verdiept

17 May 2021

Comments: 0

Maandag 17 mei 2021- Dit weekend is in Egypte met spoed begonnen aan een flinke operatie aan het Suezkanaal. De waterweg krijgt een dubbele vaargeul over een langere lengte en een ander deel wordt verbreed en dieper gemaakt. Dat heeft de Suez Canal Authority bekendgemaakt.

Breder, dieper, dubbel

Zaterdag is met spoed aan het uitvoeren van de plannen begonnen, die al wat langer op de plank lagen. Het deel van het kanaal met een dubbele vaargeul wordt verlengd met 10 kilometer. Daarnaast wordt er over een lengte van 30 kilometer het kanaal breder en dieper. In de breedte komt er 40 meter bij en het kanaal wordt 2,4 meter dieper.

Blokkeerschip

De Egyptische president Al-Sisi had geëist dat de werkzaamheden direct zouden beginnen en zo snel mogelijk moeten worden afgerond. Het is nog niet duidelijk wanneer dat precies gaat zijn.

Dat er extra haast bij de werkzaamheden is geboden, is niet verwonderlijk. Eind-maart blokkeerde het gigantische containerschip de Ever Given zes dagen lang het kanaal. Daardoor kon er geen schip doorheen in beide richtingen. Dat kost de Egyptische schatkist een hoop geld. Iedere dag dat er niet gevaren werd, liep de Kanaalautoriteit zo’n 12 miljoen euro aan tolinkomsten mis.

Schip blijft liggen

Het schip ligt nu voor anker in een van de meren in het kanaal. Daar blijft het ook liggen tot de Japanse rederij en de Kanaalautoriteit overeenstemming vinden over een schadevergoeding. De Egyptische autoriteiten willen 493 miljoen euro aan vergoedingen van de rederij krijgen. Onder meer voor gemaakte uitgraaf-, bagger- en sleepkosten. Ook zou mogelijk de helft van de geëiste vergoeding bestaan uit compensatie voor reputatieschade.

Totale schade in de miljarden

Dat valt allemaal nog in het niet bij de totale kosten van de blokkade. De blokkade heeft mogelijk voor 5 tot 8 miljard euro aan schade berokkend doordat leveringen te laat kwamen, becijferde verzekeraar Allianz.

-Rtl-