Rutte: actie van Belarus is ‘ongekend en onacceptabel’

23 May 2021

Comments: 0

Zondag 23 mei 2021- Demissionair premier Mark Rutte vindt het ‘onacceptabel en ongekend’ dat een vlucht van Ryanair van Griekenland naar Litouwen gedwongen werd te landen in Belarus, zodat daar een dissident van boord kon worden gehaald en gearresteerd.

“Alle passagiers moeten in staat zijn om hun reis naar Vilnius onmiddellijk en veilig voort te zetten. Elke schending van de regels van het internationale luchtverkeer moet worden onderzocht”, aldus de minister-president, die op Twitter reageerde op het incident.

Het toestel vloog van Griekenland naar Litouwen en vloog op dat boven Belarus, toen het een bericht kreeg dat er een bommelding was gedaan en dat het toestel moest uitwijken naar het dichtstbijzijnde vliegveld. Een straaljager van het de luchtmacht van Belarus escorteerde het toestel naar de luchthaven van Minsk.

Vals alarm

De bommelding was vals alarm en het heeft er alle schijn van dat dit een vooropgezet plan was om oppositielid Roman Protasevitsj te kunnen arresteren, ook al  reisde hij tussen twee EU-landen. Europese Commissievoorzitter Ursula vonder Leyen spreekt van een ‘vliegtuigkaping’ door het regime.

Op de Belarussische staatstelevisie wordt gezegd dat de autoriteiten pas na landing ontdekten dat de dissident aan boord was, waar hij werd gearresteerd. Hij riskeert de doodstraf in het land.

Miniatuurvoorbeeld‘Serieus en gevaarlijk’

De NAVO noemde de Witactie ‘een serieus en gevaarlijk incident’.  “De regering van Belarus moet de veilige voortzetting van de reis voor alle reizigers garanderen.” De Verenigde Naties zeiden bezorgd te zijn.

 Meerdere Europese landen zeiden dat er direct uitleg moet komen en dat het onacceptabel is. Polen noemde het zelfs “staatsterreur”. Buurland Litouwen wil dat de EU-vliegtuigen aanraadt om het Wit-Russische luchtruim te mijden.

D66, ChristenUnie en Volt willen dat de EU stappen neemt tegen de regering in Minsk. “Na deze krankzinnige actie van Loekasjenko moet de EU een duidelijke en harde streep trekken: D66 wil een Europees landings- en overvliegverbod voor het Wit-Russische Belavia totdat Protasevitsj weer op vrije voeten is”, aldus Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “Nu moet de EU handelen, nu moet de EU deze dictatuur tot de orde roepen met maatregelen.”

-Rtlnieuws.nl-