Donderdag 03 juni 2021- Zodra de datum 7 juni nadert, krijg ik een flashback. Alle herinneringen komen terug”. Na 32 jaar, zegt gepensioneerde brandweerman Lucien Vriese nog steeds dat hij deze dag nooit meer wil meemaken. Hij refereert aan de zwarte dag in de Surinaamse geschiedenis; woensdag 7 juni 1989, de dag waarop vlucht PY 764, met het toestel Douglas DC8 Super 62 genaamd “Anthony Nesty” van de SLM, bij mistig weer neerstortte in de omgeving van Colakreek. Dit gebeurde tijdens een landing op de Johan Adolf Pengel-luchthaven.
Roy Ristie, radio magnaat, die zich in Nederland voornamelijk richtte op het Surinaamse publiek, zegt dat de vliegramp een diepe indruk op hem heeft gemaakt. Los van vrienden, kennissen en collega’s heeft Ristie ook de medeoprichter en bestuurslid van de omroep organisatie, Milton van Embridge moeten verliezen en ook Purcy Stewart en Nick Stienstra.
Roxanne Stienstra, zus van Nick gaat terug in de tijd. Zij legt uit dat Nick een dag voor de ramp enorm enthousiast was om naar Suriname af te reizen. Nicks wens was dat het Kleurrijk elftal de top zou bereiken in de Surinaamse voetbalgeschiedenis.
Roy De Miranda, voorzitter van de stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal geeft aan dat er in Nederland en Suriname altijd herdenkingsdiensten zijn gehouden. Volgens hem kan deze ramp gekenmerkt worden als een van de grootste binnen de Surinaamse luchtvaartsector. Vandaar dat hij ervoor pleit dat deze gebeurtenis niet vergeten mag worden.
Vanwege de Covid-19-situatie in het land zal de herdenking van de vliegramp op maandag 7 juni, anders dan normaal plaatsvinden.