Raadslieden Faranaaz Hausil pleiten voor vrijlating

30 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 30 juni 2021- De raadslieden van Faranaaz Alibaks-Hausil, hebben gister gepleit voor vrijlating van hun cliënt. Volgens de advocaten Raoul Lobo en Murwin Dubios was Hausil van niets op de hoogte en kan ze dus niet beschuldigd worden van medeplichtigheid en overtreding van de anti-corruptie-wet.

Uit feiten en omstandigheden zou blijken dat er tussen Hausil en de overige in de dagvaarding genoemde personen, een nauwe en bewuste samenwerking tot stand was gekomen met het doel een strafrechtelijke bepaling te schenden. Volgens meester Dubois is dat niet te merken noch te zien. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moet worden.

Lobo spitste zich voornamelijk toe op de overtreding van de anticorruptiewet die in 2007 is aangenomen in het parlement.

Hij legt uit dat volgens deze wet, de commissie die belast is met preventie, niet meteen was geïnstalleerd. En dat de wet in deze, zomaar is gehanteerd. Lobo motiveert dat Hausil op 14 juli 2020 werd ingesloten en dat de commissie pas op 5 augustus 2020 werd geïnstalleerd. De raadsman is van mening dat de wet constant is overtreden. Op basis hiervan vindt hij dat zijn cliënt ook zomaar is ingesloten.

Verder plaatste hij ook vraagtekens bij Maikel Soekhnandhan, directeur Bankbedrijf en Bancaire Zaken, en bij directeur William Orie van Monetaire en Economische Zaken bij de Centrale Bank van Suriname, die onlangs zijn ontheven uit hun functie. Volgens Lobo hebben deze twee personen meer op hun kerfstok en moeten ze ook ingesloten worden.

De rechtszaak wordt op 29 juli voortgezet. De Officier van Justitie zal dan repliceren. Volgens kantonrechter Maytrie Kuldipsingh moet deze zaak voor het reces worden afgehandeld.

 -STVS Nieuwsredactie-