Verdeelde gevoelens over loslaten wisselkoers

8 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 08 juni 2021- Hoewel de meeste deskundigen het erover eens zijn dat de wisselkoers losgelaten moet worden, heeft het DNA-lid Mahinder Jogi een andere kijk op zaken. Het DNA-lid is huiverig over de maatregel en vindt dat deze geen garantie zal bieden om de wisselkoers stabiel te houden.

Om monetaire stabiliteit te brengen in de Surinaamse economie, heeft de regering Santokhi-Brunswijk financiële steun gezocht bij het Internationaal Monetair Fonds. Eén van de voorwaarden die het IMF heeft gesteld aan Suriname om in aanmerking te komen voor een lening van 690 miljoen USD, is het loslaten van de wisselkoers. Wilgo Bilkerdijk voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) legt uit dat de regering op dit moment geen andere keus heeft, dan het implementeren van deze maatregel.

De samenleving maakt zich zorgen over de hoogte van de wisselkoers. De indruk wordt gewekt alsof de koers zal stijgen. Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, heeft ook zijn twijfels over deze maatregel. Hij vraagt zich af of het zal werken. Volgens Asabina houdt het IMF geen rekening met de minderdraagkrachtigen in de samenleving.

Het loslaten van de wisselkoers is van belang om de rust op de valutamarkt terug te brengen. Ook ABOP-topper Gilbert van Lierop is de mening toegedaan dat de regering geen andere keus heeft. Er zijn volgens hem teveel SRD’s in omloop. Dit zorgt ervoor dat de waarde van de Surinaamse Dollar verminderd. Ook de monetaire financieringen van de afgelopen jaren zijn een oorzaak.  De wisselkoers loslaten is volgens van Lierop “nu of nooit”.

De wisselkoers voor de USD was gister rond de 21 SRD. Voor de Euro was het 25 SRD.

-STVS Nieuwsredactie-