Bonden zorginstellingen gevraagd af te zien van acties brand BOG

1 July 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 01 juli 2021- Na de hevige brand woensdagochtend bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is een breuk ontstaan in de Covid-19 beheersing. Daarom heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, de bonden van verschillende ziekenhuizen gevraagd om solidariteit te betrachten. Vrijdag aanstaande gaat het personeel van een aantal zorginstellingen in actie. Vakbondsleider Robby Naarendorp, zegt dat de ziekenhuizen niet dicht gaan. De leden van de personeelsbonden bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), het Diakonessenhuis, het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) zullen thuis blijven.

Naarendorp zegt verder dat het personeel zich eraan stoort dat een aantal arbeidsvoorzieningen en voorwaarden niet worden uitgevoerd. Er is inmiddels een afspraak met de minister van Volksgezondheid om aan tafel te zitten. Het Diakonessenhuis heeft intussen laten weten dat er een totale opnamestop is. Ook Covid-19-patiënten worden niet opgenomen. Ook heeft de directie besloten zoveel als mogelijk klinische patiënten te ontslaan. Het besluit van de directie heeft direct te maken met de aangekondigde actie van de personeelsbond van het ziekenhuis.

Woensdagmorgen heeft minister Ramadhin gesproken met vakbondsleider Naarendorp naar aanleiding van de geplande acties, waarbij hij vroeg om af te zien van de acties. Ramadhin zegt dat Naarendorp welwillend staat tegenover zijn verzoek, maar heeft gevraagd om eerst overleg te voeren met de leden.

In een brief aan de directie van het Diakonessenhuis heeft het bondsbestuur laten weten dat de acties alleen zullen worden opgeschort als de minister van Volksgezondheid/de regering toezeggingen doet zodat wordt voldaan aan het gestelde wensenpakket. Vrijdag wordt geëvalueerd of de genomen maatregelen van de directie zullen voortduren. Alles hangt van af van de reactie van de minister van Volksgezondheid.

“De directie is zich bewust van de impact van deze maatregelen op de totale gezondheidszorg in Suriname en van individuele cliënten en patiënten en hoopt dat omstandigheden snel worden geschapen om over te kunnen gaan tot normalisatie van de dienstverlening.