Vrijdag 30 juli 2021- De eerste Hongkonger die dinsdag op basis van nieuwe wetgeving schuldig werd bevonden aan terrorisme en het aanzetten tot separatisme (afscheiding), is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Het is de eerste veroordeling onder de nieuwe, omstreden veiligheidswet die het Chinese communistische regime de voormalige Britse kolonie Hongkong vorig jaar heeft opgelegd.
Omdat het de eerste veroordeling betreft, wordt de vrijdag uitgesproken strafmaat gezien als een belangrijke graadmeter voor vergelijkbare rechtszaken in de toekomst. De veroordeelde Tong Ying-kit (24) had levenslang kunnen krijgen. De verdediging had maximaal tien jaar geëist. De straf valt uiteen in 6,5 jaar cel voor de separatismeaanklacht en 8 jaar voor terrorisme. Doordat de straffen grotendeels tegelijkertijd uitgezeten kunnen worden, vormen ze in de praktijk samen een straf van negen jaar cel.
Tong reed een jaar geleden op zijn motor in op agenten van de oproerpolitie, van wie er drie gewond raakten. Hij had een protestvlag bij zich met daarop een leus die ertoe opriep Hongkong te bevrijden. Hij deed dit op 1 juli, de dag waarop de nieuwe veiligheidswet inging. Tong stelde onschuldig te zijn. Tongs advocaat had de rechters gevraagd de straf voor zijn cliënt laag te houden. Hij betoogde dat het publiek zich ook zonder hoge straf al bewust was van de ernst van de zaak. Bovendien omschreef hij Tong als “een fatsoenlijke jongeman” die slechts iets “doms” had gedaan. De opruiing waarvoor zijn cliënt werd aangeklaagd, was volgens hem bovendien “klein van aard”. Hij liet na de uitspraak dan ook weten tegen de straf in beroep te zullen gaan.
De rechtbank ging op de meeste punten niet mee in deze argumentatie. Een van de drie rechters verklaarde dat het de duidelijkste “uiting van berouw” was geweest als Tong “schuld had bekend”. Bovendien oordeelden de rechters dat Tong zijn motor als een potentieel dodelijk wapen gebruikte, en dat zijn handelen de politie “opzettelijk uitdaagde”.
Inmiddels zijn ruim 120 mensen op basis van de veiligheidswet gearresteerd, onder wie mediaondernemer Jimmy Lai en andere prodemocratische activisten. Ruim de helft van hen is aangeklaagd. Peking wil met de wet zijn greep op Hongkong versterken. De veiligheidswet verbiedt staatsondermijnende activiteiten, terrorisme, het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging.
-Nu.nl-