Deadline voor evacuaties Kaboel gaat volgens Kaag niet gehaald worden

24 August 2021

Comments: 0

Dinsdag 24 augustus 2021- Er is “extra tijd” nodig om mensen uit Afghanistan te evacueren, zegt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken dinsdag. Buitenlandse troepen zouden op 31 augustus uit het land vertrokken moeten zijn, maar die deadline moet volgens Kaag worden verlegd. Volgens de bewindsvrouw “zullen heel veel mensen niet naar Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk kunnen vliegen” als de deadline van 31 augustus niet verlegd wordt.

Als onderdeel van de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Taliban hebben de Amerikanen gezegd dat uiterlijk 31 augustus de buitenlandse troepen uit Afghanistan vertrokken zouden zijn. De Amerikaanse president Joe Biden liet eerder al doorschemeren dat die datum mogelijk niet gehaald wordt. De Taliban willen echter geen uitstel verlenen en houden de NAVO aan de door Biden gestelde deadline.

Verlenging van de deadline wordt dinsdag door de leiders van de G7-landen besproken. Ook de Europese Unie schuift aan bij dat overleg. Onder meer het VK heeft de VS opgeroepen diens troepen langer in Afghanistan te houden. De VS speelt een belangrijke rol bij de evacuaties omdat zij het vliegveld van Kaboel en het luchtruim van Afghanistan controleren.

-Nu.nl-