Delta-variant coronavirus vastgesteld in Suriname

3 August 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 03 augustus 2021- Het eerste geval van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus is in Suriname vastgesteld. In ons land is voor de laatste golf van coronagevallen vooral de Manaus-variant verantwoordelijk geweest. De Delta-variant van het coronavirus is op dit moment de besmettelijkste in de wereld en deze variant is reeds in meer dan 131 landen vastgesteld. Deze Covid-19-variant heeft de overhand in zowel Nederland als in de Verenigde Staten van Amerika.

Dit eerste Surinaamse geval betreft een 7-jarig kind dat op 9 juli van vakantie terug is gekomen uit Nederland. De vader is in Nederland ziek geweest en hij is daar positief getest. Drie dagen na aankomst in Suriname vertoonde het kind klachten en werd het onderzocht. Er werd toen een swab afgenomen voor een corona PCR-test. Gezien haar recente bezoek aan Nederland, werd haar positieve sample geplaatst bij de surveillance samples voor nader onderzoek op corona varianten. De andere familieleden van het kind,  zijn ook onderzocht en bij geen van hen werd het coronavirus aangetoond.

Er zijn dus geen tekenen van verdere besmetting. Door goede isolatie en quarantaine van de huisgenoten en contacten is het dus bij deze patiënt gebleven. Het Nederlandse laboratorium van de Erasmus Universiteit in Rotterdam helpt Suriname kosteloos met het onderzoek naar welke corona variant de boventoon voert. Zaterdag, 07 augustus zal weer een selectie worden verstuurd over de weken van 11, 18 en 25 juli, inclusief een aantal cases van deze week. De samples worden geselecteerd volgens WHO-criteria, met extra aandacht voor gevallen die net uit het buitenland komen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid geeft aan dat er mogelijkheden bekeken zullen worden om over te gaan tot het vaccineren van jongeren tussen de leeftijd 12-18 jaar.

De minister benadrukt nogmaals de winst en noodzaak van het vaccineren tegen Covid-19. Met de aanwezigheid van de Delta-variant in Suriname is het nu ten zeerste aangeraden om zich te vaccineren en te houden aan alle preventieve maatregelen om ernstige ziekte te voorkomen en de verspreiding tegen te gaan.

-STVS Nieuwsredactie-