Doodstraf geschrapt uit Militair Strafrecht

13 August 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 13 augustus 2021- Suriname heeft zich gecommitteerd aan internationale verdragen die de doodstraf verbieden. Op 03 maart 2015 werd de doodstraf geschrapt uit het Surinaamse Wetboek van Strafrecht, maar hij kwam nog altijd voor in het Wetboek van Militair Strafrecht. De wijziging van deze wet is gister daarom in behandeling genomen in De Nationale Assemblee. Volgens Cherryl Dijksteel, voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, is de doodstraf in een wetboek ook een schending van mensenrechten.

Tijdens de laatste evaluatie van de VN-commissie inzake vorderingen van burger- en politieke rechten van Suriname,  kwam naar voren dat de doodstraf nog voor komt in het Militair Strafrecht.  Het Ministerie van Defensie had volgens minister Krishna Mathoera geen keuze dan deze wetswijziging in te dienen bij het parlement. Immers heeft iedereen volgens de bewindsvrouw recht op leven.

De wijziging van het Wetboek Militair Strafrecht is vanmiddag aangenomen met algemene 37 stemmen voor.

-STVS Nieuwsredactie-