IMF draait geldkraan dicht voor Afghanistan na machtsgreep Taliban

19 August 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 19 augustus 2021 – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft besloten om eerder geplande hulp van 450 miljoen dollar (zo’n 385 miljoen euro) niet over te maken aan Afghanistan. Door de machtsgreep van de Taliban in het Centraal-Aziatische land heeft de organisatie besloten de geldkraan dicht te draaien.

Dat besluit is mede genomen op verzoek van de Verenigde Staten, die niet wilden dat geld zou worden gegeven aan een groepering die terrorisme tegen de VS steunt.

Door de recente terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan, hebben de Taliban de macht kunnen grijpen. De VS steunde de vorige regering van Ashraf Ghani wel, maar ziet niets in de nieuwe machthebbers.

Afghanistan is voor een groot deel afhankelijk van internationale hulp. Zo’n drie kwart van de overheidsuitgaven van de vorige regering werd ermee gefinancierd.

De toch al haperende economie van Afghanistan lijkt door de onrust nog verder te verslechteren. De koers van de nationale valuta, de Afghani, daalde de afgelopen dagen fors ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Vorige week stond 80 Afghani nog gelijk aan 1 dollar. Inmiddels moet 86 Afghani worden neergeteld voor 1 dollar. De waardedaling van de valuta zorgt mogelijk voor meer armoede in het land, doordat de prijzen van voedsel kunnen stijgen.

-nu.nl-