Overvallers Braziliƫ isoleren stad en gebruiken gijzelaars als menselijk schild

30 August 2021

Comments: 0

Maandag 30 augustus 2021-Ā In de Braziliaanse stad AraƧatuba hebben tientallen overvallers drie banken beroofd en gijzelaars gebruikt als menselijk schild. Volgens de politie zijn zeker drie mensen gedood. Onder hen is een van de overvallers.

Aan de actie werkten volgens de politie zo’n vijftig criminelen mee. Ze waren zwaarbewapend en kwamen ‘s ochtends vroeg de stad in. Ze isoleerden AraƧatuba door op toegangswegen auto’s en vrachtwagens in brand te steken.

Terwijl de overvallers met een drone de omgeving vanuit de lucht in de gaten hielden, gebruikten ze explosieven om banken binnen te komen. Omstanders werden overmeesterd en als menselijk schild gebruikt en ook een politiebureau werd onder vuur genomen. In het centrum van de stad met zo’n 200.000 inwoners waren urenlang schoten en ontploffingen te horen. Een lokale journalist plaatste een video op Twitter waarop twee vluchtauto’s te zien zijn. Op de motorkap en het dak van de eerste auto liggen gijzelaars die als menselijk schild worden gebruikt.

Volgens de burgemeester kon de politie van AraƧatuba nauwelijks ingrijpen. “De politie kan de overvallers niet aanvallen”, zegt hij. “Er staan te veel levens op het spel”, doelend op het aantal zwaarbewapende overvallers en hun gijzelaars. Desondanks is volgens de politie een overvaller gedood en zijn er twee verdachten opgepakt. Er vielen ook twee andere doden, maar hun identiteit is nog niet bekendgemaakt.

De overvallers zouden met zo’n tien auto’s de stad zijn ontvlucht. Over hun buit is weinig bekend. Bij een van de banken zouden de criminelen geld naar een dakloze hebben gegooid. Scholen blijven de rest van de dag dicht. De burgemeester wil dat mensen de rest van de dag binnenblijven, omdat de criminelen op mogelijk veertien plekken in de stad explosieven hebben achtergelaten.

Het is niet de eerste grote overval in de stad AraƧatuba. In 2017 sloegen overvallers op een soortgelijke manier toe. Toen vielen ze politiebureaus aan, blokkeerden ze ook wegen en braken ze in bij een beveiligingsbedrijf.

-Nos-