Surinaamse president dringt er bij Caricom op aan al het mogelijke te doen om Haïti te helpen

19 August 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 19 augustus 2021- De president van Suriname, Chandrikapersad Santokhi, riep gisteren de Caribische Gemeenschap (Caricom) op om al het mogelijke te doen om Haïti te helpen bij het overwinnen van de politieke en natuurrampen die de Franstalige lidstaat vooral de afgelopen weken heeft geleden.

Santokhi voerde gesprekken met de nieuw benoemde Caricom-secretaris-generaal, Dr. Carla Barnett, op het Caricom-secretariaat en benadrukte dat Haïti niet achter mag blijven.

Afgelopen zaterdag trof een krachtige aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter Haïti waarbij meer dan 2.000 mensen omkwamen en duizenden dakloos, vermist en gevreesd werden achtergelaten. De aardbeving kwam iets meer dan een maand nadat president Jovenel Moise werd vermoord door gewapende schutters, die op 7 juli zijn privéwoning binnenvielen, waarbij hij minstens 12 keer werd neergeschoten en ook zijn vrouw, Martine, gewond raakte.

President Santokhi, die een officieel vierdaags bezoek brengt aan Guyana, zei dat Caricom moet samenwerken met halfronde en bredere internationale partners om ervoor te zorgen dat de democratie, democratische instellingen en de rechtsstaat in Haïti worden gehandhaafd. Een verklaring van het Caricom-secretariaat zei dat de nieuwe secretaris-generaal Santokhi verwelkomde in het secretariaat en de situatie in Haïti als “zeer pijnlijk” beschreef.

“Ze was het ook eens met de andere prioriteiten die president Santokhi naar voren had gebracht, waaronder de reactie op de Covid-19-pandemie, de noodzaak van vaccinatie, het nastreven van economisch herstel na de pandemie en klimaatverandering.

Het voegde eraan toe dat Dr. Barnett aangaf dat de gemeenschap het belang van de komende klimaatconferentie van de Verenigde Naties, COP26 in het Verenigd Koninkrijk, erkende en aan het organiseren was om ervoor te zorgen dat het goed voorbereid zou zijn op de onderhandelingen.